Hateup

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hateup

Hateup nyaéta bagéan pangluhurna tina imah nu nutupan wangunan.[1] Hateup datar mindeng ditutupan ku tér jeung karihkil tur disadiakuen saluran keur nyalurkeun cihujan jeung salju. Hateup bentuk lianna diwangun pikeun ngucurkeun cai sacara alami, kaasup: Di nagara séjén, Amerika utamana. Hateup imah téh sok dipulas maké tér  bahanna hateup sorangan dijieun aya tina kai , beusi galvanis, batu , aya ogé anu maké kenténg . Kadieunakeun hateup téh aya ogé anu ngagunakeun panel surya, aya dua mangpaat sagigireun ngiuhan imah ogé bisa ngahasilkeun listrik pikeun kabutuhan rumah tangga.


Hateup imah tradisional Sunda[édit | édit sumber]

Hateup dina wangunan imah tradisional Sunda mibanda ciri anu mandiri, aya sababaraha ngaran hateup anu remen dipaké kayaning:

  1. Jolopong :Wangun suhunan jolopong mibanda ciri manjang kadua sisina, sok disebut ogé suhunan panjang /gagajahan
  2. Tagog anjing /jogog anjing :Saliwatan sarimbag kawas suhunan badak heuay, pedah dina palebah sambungan hateup jangkungna sarua henteu dibedakeun.
  3. Badak heuay : Sarimbaggan jeung tagog anjing, bedana palebah sambungan suhunan nu palebah pendokna dijangkungkeun saeutik.
  4. Parahu kumereb/Parahu nangkub :Disebut Parahu kumereb alatan suhunan wangunan limas, kawas parahu nangkub luhureun imah.
  5. Capit gunting : Bédana dina palebah sambungan suhunan panjang, dijieun palang dua ngawangun gunting keur muka.
  6. Julang ngapak : Bedana dina sisi kénca jeung katuhu leuwih rubak ka sisi, sarta leuwih jangkung kaluhur palebah suhunana. [2]


Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  • léan-to
  • single-sloped
  • ridged
    • pitched or gabled
      • shaped gable
      • dutch gable
      • crow-step gable
      • corbie-step gable
    • saddleback
    • hipped
    • half-hipped
    • mansard
    • paviliun
  • concial
  • domical
  • piramid



Sevéral systems of construction transmit the weight of the roof to the walls of the building and tie the roof into the structure. These include: ashlar-piece, brace (can be arched or wind), collar-béam, crown-post, hammer-béam and -post, king (or queen) post, purlin, rafter (common or principal), ridge béam, ridge-board, strut, tie-béam (Tie rod), truss, and wall-plate.

By extension one can spéak of the roof of a tent, automobile, etc. A convertible is an automobile built with a folding, retracting, or removable roof.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Jakarta: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. Anwar, Hendi (2013). Rumah Etnik Sunda. Universitas Michigan: Griya Kreasi. p. 19. ISBN 9789796612116.  Disungsi24 Desémber 2020