Parahu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
parahu

Parahu nyaéta tutumpakan di laut, walungan, rata-rata parahu dijieunna tina kai bisa disaperti lisungkeun.[1] Parahu biasana dipaké ku pamayang pikeun ngala lauk di laut.[1] Parahu dibagi jadi dua rupa nyaéta parahu tradisional jeung parahu modern (jaman kiwari).[1] Parahu tradisional nyaéta parahu anu biasana dipaké pikeun kagiatan ngala lauk, atawa mawa panumpang anu jarakna deukeut, jenis parahu tradisional saperti rakit.[1] Parahu jeung rakit bédana nyaéta dina cara makéna, parahu kiwari biasana maké mesin pikeun ngadorong parahu sedengkeun raji maké dayung jeung tanaga manusa, sabab rakit biasana dipaké pikeun jarak anu deukeut saperti nyebrang di walungan anu deukeut.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Kapal kahiji anu dipikanyaho dina période Neolitikum, kira-kira 10.000 taunka tukang, tapi henteu bisa digambarkan minangka hiji kapal.[2] Para navigator kahiji mimitian ngagunakeun kulit sato atawa lawon tinun minangka layar.[2] Ditempelkan di luhur tihang ditetepkeun ajeg di parahu, layar ieu méré sagala rupa kapal mimiti.[2] Ieu hal matak bisa manéhna pikeun ngagambarkeun sacara lega, contona masalah Oseania kira-kira 3.000 taunka tukang.[2] Kira-kira 3000 SM, Mesir geus wanoh kumaha cara nyieun parahu.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e (id)Hj.Patimah,spk. Ensiklopedi Sunda : Alam, Manusia dan Budaya termasuk Budaya Cirebonan dan Betawi. PT Dunia Pustaka Jaya. Jakarta 2000.


Nulis.jpg