Neolitikum

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
gambaran jaman néolitikum

Néolitikum nyaéta hiji jaman anu geus kaliwat di mana manusa harita geus wanoh kana sistem tatanén ,dina mangsa ieu jelema geus ngosok pakakas-pakakas anu dijieun tina batu nepi ka lemes.[1] Tatanén sarta ternak geus leuwih maju sarta jelema geus nyieun imah-imah anu permanen. Imah-imah kasebut dijieun ku babarengan ku kituna nyarupaan kampung.[1] Dina mangsa ieu geus bisa nyieun tembikar sarta pertenunan geus maju.[1] Pakakas-pakakas batu anu aya dina mangsa ieu nyaéta beliung pasagi sarta belincung.[1] Beliung pasagi nyaéta hiji pakakas anu dijieun tina batu kalisedon , keur widang handapna (widang proximal) saeutik bingkeng.[1] Bangian hareup biasana leuwih leutik batan bagian tungtungna.[1] Bagian hareup ieu henteu digosok.[1] Bagian tungtungna disebut ogé bagian tajaman, digosok atawa diasah ngan dina sisi handap (dina widang proximal waé).[1] Beliung diasah nepi ka lemes sarta hérang.[1] Cara makénéa nyaéta ditalian dina kai.[1] Dina jaman néolitikum , kaayaan lingkungan alam loba nu robah.[2] Naékna cai sagara ngabalukarkeun daratan nambahan heureut.[2] Hawa jadi leuwih panas, ngajadikeun taneuh garing di unggal wewengkon.[2] Wewengkon tempat manusa moro beuki heureut , samentara nu nyicingan bumi beuki nambahan.[2] Sakabéh éta ngabalukarkeun manusa henteu deui bisa sapinuhna ngagantungkeun diri ti na pakasaban moro .[2] Maranéhanana kudu sanggup ngahasilkeun kadaharan sorangan.[2] Alatan éta , manusa mimitian ngembangkeun pepelakan sarta ternak sato nu tangtu.[2] Jadi manusa anu baheulana ngan jadi tukang ngumpulkeun kadaharan kiwari jadi penghasil kadaharan.[2] Parobahan anu pohara ngadasar éta mindeng disebut revolusi neolitikum , sanajan sabenerna parobahan kasebut lumangsung dina jangka waktu anu lila.[2] Dina mangsa tatanén , tutukeyran barang atawa barter geus dipigawé.[2] Kutan di wewengkon anu beunghar ku batu jelema leuwih loba nambang batu pikeun dijieun beliung.[2] Sajaba dipaké sorangan , sawaréh hasilna ditukeurkeunn jeung barang séjén anu henteu bisa maranéhanana hasilkan sorangan.[2] Kitu ogé , nu nyicingan anu bisa nyieun gerabah baris menukarkan sawaréh hasil karajinan maranéhanana jeung barang séjén .[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)jaman-jaman pra-sejarah (diaksés tanggal 18 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m (id)zaman neolitikum (diaksés tanggal 18 November 2011)


Nulis.jpg