Hawa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hawa atawa udara ngarujuk kana campuran gas anu aya dina beungeut Bumi. Hawa Bumi anu garing ngandung 78% nitrogén, 21% oksigén, sarta 1% saab cai, karbon dioksida, sarta gas-gas séjén.

Udara ti nu alam tiasa dipisah-pisahkeun atawa séparasi gas. Salah sahijina nganggo media nu ngarana molecular sieve.

Kagunaan ti ngahasilkeun gas-gas murni sapertos oksigen murni anu dianggo ku medis sareng dianggo ogé ku industri.

Kandungan (unsur sanyawa gas jeung partikel) dina hawa baris obah gumantung kana luhurna hiji patempatan (posisi) ti beungeut taneuh.Kitu ogé massana baris ngurangan nuturkeun luhurna, beuki deukeut jeung lapis troposfir, mangka hawa beuki ipis. Pososo ngaliwatan wates gravitasi bumi, baris hapa tina hawa.

Mangsa mahluk hirup ngambekan, kandungan oksigén ngurangan samentara kandungan karbon dioksida nambahan. Mangsa tutuwuhan ngalakonan sistem fotosintésa, oksigén dileupaskeun ka sabudeureunana.

Di antara gas-gas anu ngawangun hawa nyaéta di antarana:

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan