Taneuh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Struktur taneuh

Tanah atawa taneuh nya éta daging buleudan bumi nu geus tiis sarta bisa dipelakan.[1] Taneuh asalna tina lapukna sagala rupa batu anu kajadiana dilantarankeun ku suhu, cai, tutuwuhan sarta bahan kimia.[2] Taneuh pohara penting lalakonna pikeun kabéh kahirupan di bumi alatan taneuh ngarojong kahirupan tutuwuhan kalayan nyadiakeun hara sarta cai sakaligus minangka nu nahan akar.[3] Struktur taneuh anu berongga-rongga ogé jadi tempat anu alus pikeun akar hirup sarta tumuwuh. [3] Taneuh ogé jadi tempat hirup sagala rupa mikroorganisme. [3] Pikeun kalolobaan sato darat, taneuh jadi lahan pikeun hirup sarta usikna.[3] Ditilik tina sisi klimatologi, taneuh nyekel lalakon penting minangka tempat neundeun cai sarta narékahan érosi, sanajan taneuh sorangan ogé bisa kaérosi.[3]

Susunan Taneuh[édit | édit sumber]

Taneuh kasusun tina sababaraha lapisan. Bagéan-bagéan taneuh unggal lapisan pasti béda-béda.[2] Bébédaan éta dilantarankeun ku bahan-bahan anu aya di jero taneuh téh teu sarua eusina.[2] Lapisan taneuh bisa dipasing-pasing saperti ieu di handap:[2]

  • Taneuh Lapisan Luhur, taneuh lapisan luhur biasana warnana kolot rada hideung.[2] Taneuh lapisan luhur bisa disebut leuwih gembur jeung subur.[2] Taneuh nu subur ieu lantaran lobana kandungan unsur humus jeung sagala rupa jasad hirup.[2] Taneuh ieu cocok pikeun kahirupan tutuwuhan.[2]
  • Taneuh Lapisan Handap, warna taneuh lapisan handap biasana leuwih ngora tibatan lapisan luhur.[2] Taneuh ieu bisa disebut kurang subur sabab ngandung unsur humus nu saeutik jeung jarang dicicingan ku jasad hirup.[2]
  • Lapisan Bahan Induk, bahan induk taneuh warnana rada kabeureum-beureuman.[2] Taneuh lapisan luhur jeung lapisan handap asalna tina lapisan induk ieu.[2]
  • Lapisan Batuan Induk, batuan induk ieu mangrupa susunan panghandapna tina lapisan-lapisan di luhur.[2]

Taneuh dina kanyataanna teu ngan saukur kasusun ku bungkeuleukan taneuh hungkul tapi oge kasusun ku sababaraha hal anu saéstuna bisa jadi kauntungan keur kahirupan manusa sarta alam sakurilingna.[2] Susunan lain anu aya dina taneuh nya éta saperti: humus, lempung, geluh, keusik, jeung batu leutik.[2] Iwal ti éta, taneuh ogé dijadikeun tempat cicing ku sababaraha ékosistem anu bisa nyieun taneuh leuwih subur saperti: cacing, mikroba jeung sasatoan leutik séjénna.[2]

Rupa-rupa Taneuh[édit | édit sumber]

Indonésia nya éta nagara kapuloan jeung daratan anu lega kalayan jenis taneuh anu béda-béda. [4] Di handap ieu nya éta jenis-jenis taneuh anu aya di Indonésia :

Taneuh Humus nya éta taneuh anu pohara subur, kawangun tina lapukan daun sarta watang tangkal nu aya di leuweung hujan tropis anu leubeut.[4]

Taneuh Keusik nya éta taneuh anu goréng pikeun tatanén, anu kawangun tina batuan beku sarta batuan sedimen anu ngabogaan butir garihal sarta berkerikil.[4]

Taneuh aluvial nya éta taneuh anu dijieun tina leutak walungan anu namper di dataran pendék anu ngabogaan sipat taneuh anu subur sarta cocok pikeun lahan tatanén.[4]

Taneuh Podzolit nya éta taneuh subur anu umumna aya di pegunungan kalayan curah hujan anu luhur sarta miboga suhu anu pendék / tiis.[4]

Taneuh Vulkanis nya éta taneuh anu kabentuk ti lapukan materi gunung anu bitu, seuneuan anu subur ngandung zat hara anu luhur. [4] Jenis taneuh vulkanik aya di kira-kira lamping gunung anu aktip.[4]

Taneuh Laterit nya éta taneuh henteu subur anu tadina subur sarta beunghar ngeunaan unsur hara, tapi unsur hara kasebut leungit alatan dibawa ku cai hujan anu luhur.[4] Conto: Kalimantan Kulon sarta Lampung.[4]

Taneuh mediteran nya éta taneuh sipatna henteu subur anu kabentuk tina pelapukan batuan anu kapur. [4] Conto: Nusa Tenggara, Maluku, Jawa Tengah sarta Jawa Wétan.[4]

Taneuh organosol nya éta jenis taneuh anu kurang subur pikeun tatanén anu mangrupa hasil jieunan pelapukan tumbuhan ranca. [4] Conto: ranca Kalimantan, Papua sarta Sumatera.[4]

Upaya Nyuburkeun Taneuh[édit | édit sumber]

Aya sababaraha cara pikeun nyuburkeun taneuh.[2] Salasahijina nya éta ku cara méré pupuk boh keur kaperluan manusa boh keur lingkungan hirup. Pupuk bisa dipasing-pasing saperti ieu di handap:[2]

  • Pupuk Kandang, nya éta pupuk anu asalna tina kokotor sasatoan. Contona tina kokotor munding, sapi, embé jeung sajabana.[2]
  • Pupuk Kompos, nya éta pupuk nu asalna tina runtah jeung dangdaunan anu ngahaja sina buruk di jero taneuh.[2]
  • Pupuk Héjo, nya éta pupuk nu asalna tina sésa tutuwuhan héjo, misalna kalakay atawa ranting.[2]
  • Pupuk Jieunan, nya éta pupuk anu dijieun di pabrik-pabrik pupuk, misalna: Uréa, ZA, NPK, TSP, jeung sajabana.[2]

Érosi[édit | édit sumber]

Érosi nya éta kajadian anu dilantarankeun ku lobana cai jeung angin tapi taneuh aya dina kaayaan dugul atawa teu dipelakan ku tutuwuhan.[2] Érosi ngabalukarkeun palidna unsur taneuh saperti humus anu ngabalukarkeun taneuh hésé keur dipelakan tutuwuhan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. R.A Danadibrata.2006. Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Murniati, Hetty.2008.RIPA.Magelang:Tidar Ilmu.
  3. a b c d e (id)tanah di indonesia (diaksés tanggal 14 November 2011)
  4. a b c d e f g h i j k l m (id)jenis tanah di indonesia (diaksés tanggal 14 November 2011)