Nitrogén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Rupa Atom Hidrogen

Nitrogen nyaéta unsur kimia nu boga simbol N jeung nomor atom 7.[rujukan?] Nitrogén mangrupa unsur umum di alam samesta, kira-kira antara 7 total kalimpahan di Bima Sakti jeung Tata Surya.[1] Di Bumi, elemén ieu minuhan antara 78 % tina atmosfer bumi jeung ku kituna mangrupa unsur bébas nu panglobana.[rujukan?] Unsur Nitrogén kapanggih salaku komponén anu misah jeung udara, ku dokter Daniel Rutherford ti Skotlandia dina taun 1772.[1] Nitrogén aya dina ampir sagala protéin jeung maénkeun peran penting dina kadua aplikasi biokimia jeung aplikasi industri.[1] Nitrogén ngabentuk iketan anu kuat sabab kamampuhanana pikeun ngabentuk beungkeutan rangkep tilu sorangan, jeung élemén séjén.[rujukan?] Ku kituna, aya loba énérgi dina Nitrogén.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Hal éta kapanggih dina abad ka-18 yén udara ngandung sahenteuna 2 gas, salah sahijina ngadukung pangdurukan jeung kahirupan, jeung nu séjenna henteu.[2] Nitrogén kapanggih ku Daniel Rutherford dina taun 1772, nu disebutna udara nu aya racunan.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d (en)Nitrogen (diakses ping 2 November 2015)
  2. a b (en)Nitrogen (diakses 16 januari 2016)


Nulis.jpg