Hawa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Udara)
Luncat ka: pituduh, paluruh

Hawa atawa udara ngarujuk kana campuran gas anu aya dina beungeut Bumi. Hawa Bumi anu garing ngandung 78% nitrogén, 21% oksigén, sarta 1% saab cai, karbon dioksida, sarta gas-gas séjén.

Kandungan (unsur sanyawa gas jeung partikel) dina hawa baris obah gumantung kana luhurna hiji patempatan (posisi) ti beungeut taneuh.Kitu ogé massana baris ngurangan nuturkeun luhurna, beuki deukeut jeung lapis troposfir, mangka hawa beuki ipis. Pososo ngaliwatan wates gravitasi bumi, baris hapa tina hawa.

Mangsa mahluk hirup ngambekan, kandungan oksigén ngurangan samentara kandungan karbon dioksida nambahan. Mangsa tutuwuhan ngalakonan sistem fotosintésa, oksigén dileupaskeun ka sabudeureunana.

Di antara gas-gas anu ngawangun hawa nyaéta di antarana: