Loténg

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Loténg atawa tingkat nyaéta hiji wangunan anu leuwih ti saundak rohanna. Biasana mah imah loténg atawa imah tingkat sok maké tangga atawa tarajé sangkan bisa ka rohangan luhurna. Dadasaran rohangan teu ngan saukur di dasar lempengan taneuh hungkul, lolobana mah aya rohangan handap taneuh. Sebutan pikeun tingkatan séwang-séwanganana téh sok disebut lanté.

Panomoran[édit | édit sumber]

Tumbul-tumbul dina lift nu némbongkeun angka-angka lanté

Panomoran lanté téh mangrupa hiji pola nu dipaké pijeun méré susunan di hiji wangunan dumasar undakan "lanté hiji" jeung dina ngaran nu diwuwuhkeun pikeun undak handap taneuh. Wilangan rohangan biasana mah dimimitian ku wilangan lanté; biasana angka munggaran kaadeg tina huruf nu ngagambarkeun lanté. Dina wangunan badag aya 2 aturan umum panomoran lanté:

  • Wilangan ganjil dipaké pikeun sasisi wangunan sarta ogé nu lianna.
  • Dijit kadua dina wilangan rohangan nyirikeun blok atawa jangjang spésifik ti hiji wangunan.

Lanté hiji[édit | édit sumber]

Aya sababaraha sistem pangaranan ngeunaan lanté hiji. Di Amérika Kalér jeung Rusia, lanté dasar disebut lanté hiji, sedengkeun lanté di luhurna disebut minangka lanté dua. Ari di Éropah, istilah lanté hiji dipaké pikeun lanté nu aya di luhureun lanté dasar. Di Jepang jeung Koréa, lanté dasar biasana mah disebut lanté hiji, tapi sakapeung mah sok disebut ogé lanté dua.