Gelas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Rupa-rupa gelas

Gelas nyaéta barang anu transparan, rada kuat, biasana kuat kana barang kimia, jeung teu aktip sacara biologi anu bisa dibentuk kalayan lakop anu lemes jeung kedap cai.[1] Ku lantaran kitu sipatna anu idéal gelas loba dipaké di widang kahirupan.[1] Tapi gelas bisa peupeus anu engkéna jadi beling.[1] Gelas kaasup kelompok vitroida atawa termogel, anu mangrupa senyawa kimia kalayan susunan anu kompleks.[1] Senyawa kasebut meunang ngabekukeun léléhan yang lewat dinginanu geus ditiiskeun.[1] Gelas ieu mangrupa produk anu amorf jeung hérang kalayan heuras tur elastisitas.[1]

Cara nyieun gelas[édit | édit sumber]

Gelas dijieun tina keusik, soda, batu kapur, natrium sulfat, feldspar, senyawa boron jeung aluminium sarta bahan aditip lainna, gumantung kana jinisna.[1] Di jero oven, campuran nu tadi di dileburkan misalna dina temperatur 600oC.[1] Leburan kasebut ditiiskeun nepi ka ngabentuk gelas kira-kira 1100oC.[1] Produk-produk jadi atawa setengah jadi (misalna pelat, pipa, barang berongga, watang jeung barang anu dipres) bisa dijieun langsung tina leburan éta.[1] Hal penting dina nyieun gelas nyaéta bahan jeung tahap ngatiiskeun.[1] Mimitina tiiskeun nepi ka temperatur transformasi (barobahna tina plastis jadi elastis).[1] Sanggeus barobah, bahan ditiiskeun deui nepi ka anggeus.[1] Ku lantaran prosés niiskeunana balikan nepi ka sabaraha kalina moal ngabalukarkeun gelas babari retak.[1]

Sipat gelas[édit | édit sumber]

Aya sawatara sipat gelas anu boga kaonjoyan dibndingkeun jeung nu material séjéna, di antarana :

  1. Sipat éstétika atawa kaéndahan.[1]
  2. Sipat tembus pandang sacara optik (transparan).[1]
  3. Sipat elastic.[1]
  4. Sipatna nu kuat tahan kana zat atawa réaksi kimia.[1]

Tapi aya kahéngkéranna ogé nyaéta babari peupeus.[1]

Rupa-rupa gelas[édit | édit sumber]

  1. Gelas cai (Water Goblet).[2]
  2. Gelas sirop.[2]
  3. Gelas Anggur.[2]
  4. Gelas Bir.[2]
  5. Gelas Kopi.[2]

catetan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Gelas dan Kuarsa(Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b c d e Macam-macam Gelas(Dicutat tanggal 4 Desember 2011)