Organik

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Organik /or·ga·nik / a Kim ; nyaéta aya hubunganna jeung zat anu asalna tina mahluk hirup (sasatoan atawa pepelakan) ; anu aya hubungaan ogé jeung organisme hirup [1]

Pandangan Masarakat[édit | édit sumber]

Teu saeutik masarakat réa mibanda kayakinan cénah kadaharan organik leuwih aman, leuwih loba gizina, ogé leuwih ngeunah rasana tinimang kadaharan konvensional.[2] Ieu téh kayakinan di bobotohan ku industri anu ngahasilkeun kadaharan organik.[3] antukna ieu kayakinan térus ngadorong kana ngaronjatna anu meuli kana ieu kadaharan organik sok sanajan hargana kawilang mahal jeung deui can aya bewara anu ilmiah anu nétélakeunna.[4]

Di Amerika[édit | édit sumber]

Di Amerika Serikat mah, produksi organik diurus dumasar kana Undang-Undang Produksi kadaharan Organik 1990 (OFPA) ogé aturan dina Judul ka 7, Bagéan 205 tina Kode paraturan Federal pikeun tempat ngarojong kondisi spesifik jeung ngabudayakeun, biologi,dina praktek mekanik ngarojong kana pamakéan sapédah, ngabobotohan kana kasaimbangan ekologi , turta ngalsatarikeun keanekaragaman hayati.[5] Lamun mah ngagunakeun ingon-ingon, éta ingon-ingon kudu bener dipiara ogé diangon di kebon jukut henteu maké antibiotik atawa hormon anu séjéna.[6] Di Amerika Serikat, Kanada ogé Australia, Kadaharan organik olahan biasana ngan dieusian ku bahan-bahan organik. lamun mah aya bahan-bahan lain/non-organik paling loba nepika 5% tina jumlah sakabéh bahan kadaharan organikna [7]. Kadaharan anu disebut organik kudu bébas tina bahan aditif Kadaharan anu direka-reka, ogé diprosés maké bahan jeung kaayaan teu ilahar, contona dipeuyeum, kadaharan iradiasi ,oge bahan-bahan kadaharan anu diropéa ku jalan genetik. .[8] Pestisida teu dilarang asal[9] kudu dikanyahokeun ku standar organik federal, Lamun hama geus teu bisa di dikontrol ngaliwatan praktik manajemen, atawa loyog jeung pestisida organik ogé herbisida, sakabéh zat anu aya dina daptar Nasional zat sintetiséta meunang dipaké kana pepelakan organik lain sintetis. bisa di larapkeun pikeun nyegah, ngurangan, Hama gulma atawa panyakit. "[10] sababaraha kolompok menyerukan kana standar organik supaya ngalarang nanoteknologi dumasar kana prinsip ka ati-atian [11] Sok sanajan can dikanyahokeun balukarna tina pamangpaatan ieu nanoteknologi.[12]: 5-6 produk kadaharan anu dumasar kana nanoteknologi, henteu dumasar kana pangaruh anu séjén, geus dilarang di sabaraha wilayah hukum (Kanada, Inggris, dan Australia)[13]

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg
  1. Kamus Besar Bahasa Indonesia Ditingali 5 Agustus 2015"
  2. White, Kim Kennedy; Duram, Leslie A (2013). America Goes Green: An Encyclopedia of Eco-friendly Culture in the United States. California: ABC-CLIO. p. 180. ISBN 978-1-59884-657-7. 
  3. Joanna Schroeder for Academics Review. Organic Marketing Report
  4. Canavari, M., Asioli, D., Bendini, A., Cantore, N., Gallina Toschi, T., Spiller, A., Obermowe, T., Buchecker, K. and Lohmann, M. (2009). Summary report on sensory-related socio-economic and sensory science literature about organic food products
  5. "Agricultural Marketing Service – National Organic Program". Ams.usda.gov. 2008-10-31. Diakses tanggal 2012-09-09. 
  6. "Access to Pasture Rule for Organic Livestock". Ams.usda.gov. Diakses tanggal 2012-09-09. 
  7. "Labeling: Preamble". Diakses tanggal 2012-09-09. 
  8. Allen, Gary J. & Albala, Ken, ed. (2007). The Business of Food: Encyclopedia of the Food and Drink Industries. ABC-CLIO. p. 288. ISBN 978-0-313-33725-3. 
  9. Staff, National Pesticide Information Center Organic Pesticide Ingredients
  10. Code of Federal Regulations 7 CRF § 205.206(2e)
  11. Canada General Standards Board Organic Production Systems General Principles And Management Standards (CAN/CGSB-32.310-2006)
  12. National Research Council. A Research Strategy for Environmental, Health, and Safety Aspects of Engineered Nanomaterials National Academies Press: Washington DC. 2012
  13. Staff, The Organic & Non-GMO Report, May 2010. Canada bans nanotechnology in organics