Gulma

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Jujukutan Nu jadi Gulma

Gulma nyaéta tutuwuhan nu teu akur jeung tempat jadina atawa anu tumuwuh heneuweuh di tempat nu sakuduna.[rujukan?] Gulma kaasup kana tutuwuhan anu kaayanana bisa ngaganggu kana tutuwuhan nu séjén.[1] Gulma mangaruhan loba fase tina budidaya sarta matak nyieun karugian serius kana hasil jeung kualitas, jeung ngaronjatkeun biaya produksina.[1] Karusakan nu langsung disababkeun ku ayana gulma di jero jeung deukeut lahan anu dipelakan mangrupa gulma di jero lahan pepelakan nu ngurangan hasil jeung kualitas nu disababkeun persaingan kabutuhan tumbuh, saperti zat gizi, cai, jeung cahaya.[1] Gulma ngurangan efisiensi Panén jeung mesin-mesin, sabab gulma nu jadi dina taneuh, murilit kana jero mesin jeung nu nangtung nutupan hasil panén.[1]

Dumasar kana watesan tina nalungtik ékologis dihartikeun tutuwuhan nu geus diadaptasikan kana habitat jieunan sarta nyababkeun gangguan ka sadaya kagiatan manusa.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Moenandir, J. 1988.Pengantar Ilmu Serta Pengendalian Gulma 1.Jakarta:Rajawali Press. 122 pp. ISBN 9794211478
  2. Sastroutomo, S. S. 1990. Ékologi Gulma. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta:PT Gramedia Pustaka Utama ISBN 979-511-024-1.
Nulis.jpg