Sosiologi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Sosiologi nyaéta élmu ngeunaan aturan sosial sarta nu pakait jeung prosésna, sarta ngabagi masyarakat lain ngan ukur salaku individu, tapi anggota ti asosiasi, golongan, jeung institusi.

Hiji harti buku ajar sosiologi nyaéta panggero éta ulikan ngeunaan kahirupan sosial manusa, grup na masarakat. Sosiologi anu museurkeun kabiasaan urang salaku mahluk sosial; sahingga médan sosiologis dipikaresep ti analisis kontak pondok antara anonim indipidu jadi jalan mun ulikan ngeunaan prosés sosial global.

Ngenal Sosiologi[édit | édit sumber]

Sosiologi salaku disiplin anu mecenghul dina abad ka-19 jadi hiji respon sanésna kana tantangan ti modernitas: sakumaha dunya ieu jadi leuwih leutik sarta leuwih terpadu, pangalaman Rahayat dunya ieu beuki ngaleutikan jeung buyar. Ahli sosiologi ngaharepkeun teu ukur ngartos naon ngayakeun grup sosial babarengan, tapi ogé pikeun ngembangkeun hiji "ubar keur panawar racun" pikeun disintegrasi sosial.

Ayeuna ahli sosiologi Panalungtikan makro - struktur nu ngatur masarakat, kayaning lomba atawa suku, kelas sarta génder, sarta lembaga sapertos salaku kulawarga; Prosés sosial nu ngawakilan simpangan tina, atawa Ngarecah, struktur ieu, kaasup kajahatan sarta cerai; jeung mikro-prosés kayaning interaksi interpersonal.

Ahli sosiologi mindeng ngandelkeun metoda kuantitatif tina panalungtikan sosial pikeun ngajelaskeun pola badag dina hubungan sosial, sarta guna ngamekarkeun modél nu bisa ngabantu ngaduga robah sosial na kumaha urang baris ngabales robah sosial. Dahan sejenna tina sosiologi yakin yén metoda kualitatif kayaning ngawawancara fokus, diskusi grup na métode ethnograpi- ngawenangkeun pikeun pamahaman hadé prosés sosial. Hiji taneuh tengah luyu éta duanana geus deukeut nu lawanna, éta hasil tina pendekatan unggal tiasa eusian hasil tina deukeut lianna. Contona, metode kuantitatip bisa nerangkeun pola ageung atanapi umum, sedengkeun deukeut kualitatif bisa mantuan ngartos kumaha individu ngartos atanapi ngabales eta parobahan.

Sajarah[édit | édit sumber]

Sosiologi mangrupa ulikan nu kaitung anyar ti antara disiplin élmu sosial séjénna kayaning ékonomi, élmu politik, antropologi, jeung psikologi.

Istilah ieu dikedalkeun ku Auguste Comte, nu miharep bisa ngahijikeun sakabéh ulikan ngeunaan umat manusa—kaasup sajarah, psikologi, jeung ékonomi. Skéma sosiologis anjeunna pribadi nyirikeun kaayaan abad ka-18; anjeunna percaya yén sadaya kahirupan manusa geus ngaliwatan hambalan-hambalan sajarah nu sarua, lamun salah sahiji bisa nangkep kamajuan ieu, salah sahiji bisa nulis resep teh ngulang pikeun panyakit sosial.

Dina tungtungna, Sosiologi teu ngaganti élmu sosial séjénna, tapi sumping ka jadi sejen di antarana, sareng neken tinangtu sorangan dina watesan matéri palajaran jeung métode. Dinten, Sosiologi ngulik umat manusa, organisasi sarta lembaga sosial urang, sakitu legana ku metoda komparatif. Geus ngumpul utamana dina organisasi kompléks masarakat industri.

Cabang utama[édit | édit sumber]

Wewengkon Khusus[édit | édit sumber]

Ahli sosiologi diajar rupa-agung jejer. Pikeun meunang mangrupakeun ide nu saé tina lingkup jejer, didatangan ka Assosiasi Sosiologis Publikasi Internasional Komite urang Panalungtikan Kaca nu mangrupa daptar jejer kayaning sepuh, Seni, Konflik Angkatan, bencana, panalungtikan kahareupna, Kaséhatan, Hukum, luang, Migrasi, Populasi, Ageman, Pariwisata, Awéwé di masyarakat, Gawé, sarta loba deui nu sejénna. halaman bagian Asosiasi Sosiologi Amérika mangrupa daptar bagian ngawengku loba ti jejer anu sarua, nu sejénna ogé sarua.

Specialised areas[édit | édit sumber]

Sociologists study a gréat variety of topics. To get a good idéa of the range of topics, visit the International Sociological Association's Research Committee's page which lists topics such as Aging, Arts, Armed Conflict, Disasters, Futures Reséarch, Héalth, Law, Leisure, Migration, Population, Religion, Tourism, Women in Society, Work, and many others. The American Sociological Association's sections page lists sections covering many of the same topics, as well as others.

Di handap ieu aya sababaraha wewengkon kasebut sarta jejer, kalawan tumbu ka Wikipedia diskusi wewengkon kasebut sarta jejer.

Jejer Konci Sosiologi[édit | édit sumber]

Sosiologi jeung Internét[édit | édit sumber]

Internét nyaéta dipikaresep pikeun ahli sosiologi di tilu pintonan sahenteuna: salaku alat pikeun panalungtikan, contona ku ngagunakeun kuesionér online tinimbang leuwih kertas, salaku platform sawala ( tingali 'Tumbu kaluar' bagian handap), sarta salaku topik panalungtikan. Sosiologi ti Internét dina rasa panungtungan ngawengku analisis komunitas online (misalna sakumaha kapanggih dina info grup), komunitas maya jeung alam maya parobahan organisasi dikatalisan ngaliwatan média anyar kawas Internét, tur parobahan sosial nu badag di transformasi tina industri nepi ka masarakat informational (atawa masarakat informasi).

Sarat jeung métode[édit | édit sumber]

'Métode:' metoda kuantitatif, metoda kualitatif, Ethnograpi

Ahli Sosiologi[édit | édit sumber]

Tempo Daptar ahli sosiologi pikeun ahli sosiologi jeung ganda dina Wikipédia.

Ahli sosiologi kawentar kaasup Auguste Comte, Emile Durkheim, Ferdinand Toennies (Ferdinand Tönnies), Georg Simmel, Max Weber, C Wright Mills, Albion Woodbury Leutik, Charles Horton Cooley, Ibn Khaldun, Pitirim Sorokin, Vilfredo Pareto, Robert E. Park, Karl Mannheim , Talcott Parsons, Robert K. Merton, Peter Blau, Reinhard Bendix, Norbert Elias, Ralf Dahrendorf, John Rex, David Lockwood, Erving Goffman, Harold Garfinkel, sarta Aom Giddens. Karl Marx bakal moal geus disebut dirina sosiolog, tapi pamikiran na geus miboga hiji dampak gedé pisan dina teori sosiologi. Rujukan séjénna bisa kapanggih dina "Inohong ahli sosiologi" bagian [1] sahiji SocioSite [2].

Babandingan jeung élmu sosial séjénna[édit | édit sumber]

Dina awal abad 20, ahli sosiologi jeung psikolog anu dipigawé Panalungtikan dina masyarakat non-industri nyumbang ka ngembangkeun antropologi. Ieu kudu dicatet kitu, éta antropolog ogé dipigawé Panalungtikan dina masyarakat industri. Dinten sosiologi jeung antropologi anu hadé kontras nurutkeun masalah Téori béda jeung métode tinimbang obyék pangajaran. Sosiologi boga sababaraha tumbu kalayan psikologi sosial, tapi urut anu leuwih museurkeun struktur sosial jeung engké dina paripolah sosial. Bédana kudu dilakukeun antara ieu sarta studi forensik dina disiplin ieu, utamana mana anatomi anu aub. Ieu studi dimungkinkeun bisa jadi hadé ngaranna jadi Psikologi Forensik.

Téori sosial[édit | édit sumber]

Téori sosial téh bedana dilarapkeun kana karya dianggap luar ti sosiologi. Diantara ahli sosiologi anu model karya maranéhanana dina élmu suksés fisika atawa kimia, tiori sosial bisa jadi dilarapkeun ka sadaya karya dihasilkeun luar tina métode ilmiah, dina kontradiksi ka sosiologi téori anu geus "neuleu" diuji. Sanajan kitu, modél élmu alam geus pernah lengkep sosiologi predominasi, atawa geus aya kantos teuing konsensus, sanajan antara panganut modél nu, salaku naon bakal mangrupakeun bukti valid atawa malah unit ditangtoskeun analisis. Akibatna, nu bedana antara sosiologi jeung téori sosial geus salawasna geus leuwih Réflektif tur ka Klasifikasi ti téori didadarkeun salaku milik salah atawa lianna. Loba ahli téori resep kana ngajelaskeun dirina salaku théorists sosial sabab kritis masarakat sosiologis atanapi teu dilatih sakumaha ahli sosiologi.

Marxist theory, critical theory, post-colonial theory, feminist theory, structuralist theory, post-structuralist theory, queer theory, Postmodern theory, sarta téori séjén meureun nu teu kasebut geus sagala di kali geus dianggap luar tina sosiologi jeung geus disebut téori sosial. Sanajan kitu, sakumaha sakabéh téori ieu geus angkat ka sababaraha ku sosiologi, distingsi dijieun kirang sering.

Tempo ogé Kategori: Filsafat.

Tempo oge[édit | édit sumber]

criminology, disabilities, education, etiquette, Frankfurt School, Gemeinschaft and Gesellschaft, gender & sexuality, Marxism, mass media, media studies, Milgram experiment, revolution, social engineering, political economy, race & ethnicity, social control, social movements, tautology, teleology, theory, sociological imagination, socioeconomic systems, racism, social order, social structure, social issue, scale (social sciences) , Important publications in sociology

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]