Karl Marx

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Karl Marx (1875)

Karl Marx nyaéta (1818-1883) filsuf dina widang idéologi pulitik asal Jerman anu ngalahirkeun paham komunismeu[1][2]. Karl Marx dilahirkeun di Kota Treves (Trier atawa Trieste), Rhein, Jerman tanggal 5 Méi 1818, bapana Marx, Heinrich Marx nyaéta tokoh anu kasohor harita di Jerman, Heinrich ogé anu ngamunculkeun minat Karl dina neuleuman widang filsafat, utamana aliran materialismeu[1][2].

Sabada lulus ti Universitas Bohn jurusan hukum, Karl nuluykeun sakolana ka Universitas Jena pikeun neuleuman élmu filsafat nepi ka manéhna meunangkeun gelar doktor[1]. Marx boga babaturan dalit, ngaranna Frederich Engels ti Paris Perancis anu miboga pamadegan sarupa jeung Karl, utamana dina sawangan pulitik jeung karya-karya anu dihasilkeunana[1]. Sawangan Marx ngeunaan katingtriman nyaéta ayana perjuangan kelas buruh anu ngabentuk kana sistem protelariat, pola ieu ngabentuk sistem sosialis anu patukangtonggong jeung sistem kapitalis di mana ayana jarak anaara nu beunghar jeung nu henteu[1][2]. Marx boga cita-cita pikeun ngaleungitkeun strata kelas sosial nu aya[2]. Ajaran-ajaran Marx ieu diterapkeun ku sababaraha tokoh di antarana Vladimir Lennin, Josef Stalin, mao Tse Tung, jeung tokoh komunis séjénna[1]. Marx maot taun 1883[1].

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g Biografi karl Marx (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)
  2. a b c d Artikel ngeunaan Karl marx (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)
Nulis.jpg