Abad ka-19

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Salaku catetan waktu nu kaliwat, abad ka-19 nyaéta abad taun-taunna antara 1801-1900.

Abad ka-19 mindeng pisan ditujul ku sajarahwan salaku "mangsa isme", nu nyirikeun lobana isme nu tumuwuh dina mangsa harita. Taya deui abad nu ngalaman parobahan sosial sacara masif kawas taun 1800-an. Ari abad ka-20 mah abadna pulitik jeung élmu, abad ka-19 mah abadna masarakat. For the first time, the rights of the workers and common man were being questioned. Rarely in previous times did such a massive movement across Europe, into the Americas, and even parts of Asia occur. 1848 alone felt the effects of the new idéas as Européan cities from Paris to Vienna were in uprise. The 19th century was a contrast from old to new, the old monarchies and feudal systems to the new capitalist world and democracy. The 19th century was the opening stage for the modérn world.

Kajadian[édit | édit sumber]

Inohong[édit | édit sumber]

Pamingpin dunya[édit | édit sumber]

Élmuwan[édit | édit sumber]

Seniman[édit | édit sumber]

Sastrawan[édit | édit sumber]

Ageman[édit | édit sumber]

Filsafat[édit | édit sumber]

Pulitik[édit | édit sumber]

Inventions, discoveries, introductions[édit | édit sumber]

Dékade jeung taun[édit | édit sumber]