Asia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lokasi benua Asia

Buana Asia diwatesan ku ngabagi Éropa jeung Afrika tina daratan Afrika-Eurasia nu sakitu legana. Watesna teu pati écés, komo di lebah Asia jeung Éropa mah: Asia jeung Afrika tepung deukeut Terusan Suéz, sedengkeun jeung Éropa aya di sapanjang Dardanéla, Laut Marmara, Bosporus, Laut Hideung, pagunungan Kaukasus, Laut Kaspia, Walungan Ural. Kira 60% ti populasi sadunya aya di Asia. Tempo ogé Eurasia.

Wewengkon Asia ngawengku buana Asia jeung sababaraha pulo sabudeureunana di Samudera Indonésia jeung Pasifik.

Subwilayah[édit | sunting sumber]

Peta Asia

Sakumaha nu geus disebutkeun yén Asia bisa dianggap salaku subwilayah Eurasia nu leuwih gedé. Pikeun babagian nurutkeun istilah ieu, tempo Eurasia Kalér jeung Eurasia Tengah.

Asia mindeng dibagi jadi sababaraha subwilayah:

Asia Kalér[édit | sunting sumber]

Istilah ieu jarang dipaké ku ahli géografi, tapi biasana nujul ka bagian Asia wewengkon Rusia, nu ogé katelah Sibéria. Kadang nagara-nagara Asia di béh kalér kayaning Kazastan ogé kaasup Asia Kalér.

Asia Tengah[édit | sunting sumber]

Taya konsénsus ngeunaan istilah ieu, tapi biasana Asia Tengah ngawengku

Asia Wétan[édit | sunting sumber]

Asia Wétan ngawengku:

Kadang Mongolia ogé diasupkeun ka Asia Wétan.

Asia Tenggara[édit | sunting sumber]

Asia Tenggara ngawengku Bojong Malaya, Indocina, jeung nagara-nagara di Samudra Indonésia jeung Pasifik, nyaéta nagara-nagara

Malaysia kabeulah dua ku Laut Cina Kidul.

Asia Kidul[édit | sunting sumber]

Asia kidul nujul ka subbenua India, nu ngawengku

Asia Kidul-kuloneun[édit | sunting sumber]

Katelah ogé Timur Tengah, najan sabenerna mah istilah éta ngawengku ogé nagara-nagara Afrika Kalér. Wewengkon ieu bisa dibagi-bagi deui kana

Also see Gulf States, for a different grouping involving several of the above countries.

Dénsitas populasi[édit | sunting sumber]

Foto komposit ti satelit

Di handap dibéréndélkeun nagara-nagara katut dénsitas populasina.

Teu kawas gambaran dina artikel nagara-nagara, the figures in this table are based on areas including inland water bodies (lakes, reservoirs, rivers) and may therefore be lower here.

Mesir, Rusia, Kazastan, Jorjia, Azérbaijan, jeung Turki, diasupkeun ogé dina tabel, najan ukur sabagian wilayahna nu asup Asia. Sisi Kulon jeung Jalur Gaza dihijikeun dina Paléstina.

Nagara Dén. pop. Lega Populasi
(/km2) (km2) (panengah 2002)
Makau (PRC) 18.000 25 461.833
Hong Kong (PRC) 6.688 1.092 7.303.334
Singapura 6.430 693 4.452.732
Maldiva 1.070 300 320.165
Bahrain 987 665 656.397
Bangladés 926 144.000 133.376.684
Républik Cina (Taiwan, Quimoy, Matsu) 627 35.980 22.548.009
Paléstina 545 6.220 3.389.578
Koréa Kidul 491 98.480 48.324.000
Libanon 354 10.400 3.677.780
Jepang 336 377.835 126.974.628
India 318 3.287.590 1.045.845.226
Sri Langka 298 65.610 19.576.783
Israél 290 20.770 6.029.529
Filipina 282 300.000 84.525.639
Viétnam 246 329.560 81.098.416
Koréa Kalér 184 120.540 22.224.195
Népal 184 140.800 25.873.917
Pakistan 184 803.940 147.663.429
Républik Rahayat Cina (Darat) 134 9.596.960 1.284.303.705
Muangtai 121 514.000 62.354.402
Indonésia 121 1.919.440 231.328.092
Kuwait 118 17.820 2.111.561
Arménia 112 29.800 3.330.099
Siria 93 185.180 17.155.814
Azérbaijan 90 86.600 7.798.497
Turki 86 780.580 67.308.928
Siprus 83 9.250 775.927
Jorjia 71 69.700 4.960.951
Kamboja 71 181.040 12.775.324
Mesir 71 1.001.450 70.712.345
Qatar 69 11.437 793.341
Malaysia 69 329.750 22.662.365
Timor Wétan 63 15.007 952.618
Myanmar 62 678.500 42.238.224
Brunéi 61 5.770 350.898
Jordania 58 92.300 5.307.470
Uzbékistan 57 447.400 25.563.441
Iraq 55 437.072 24.001.816
Tajikistan 47 143.100 6.719.567
Butan 45 47.000 2.094.176
Afganistan 43 647.500 27.755.775
Iran 40 1.648.000 66.622.704
Yaman 35 527.970 18.701.257
Uni Emirates 30 82.880 2.445.989
Laos 24 236.800 5.777.180
Kyrgyzstan 24 198.500 4.822.166
Oman 13 212.460 2.713.462
Saudi Arabia 12 1.960.582 23.513.330
Turkmenistan 9,6 488.100 4.688.963
Russia 8,5 17.075.200 144.978.573
Kazakhstan 6,2 2.717.300 16.741.519
Mongolia 1,7 1.565.000 2.694.432
Total 80,5 49.694.698 4.000.601.258

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca