Taiwan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Citakan:Ngeunaan Citakan:Chinesetext

Taiwan
臺灣
台湾
Poto satelit Taiwan anu némbongkeun pegunungan di bagian tengah sarta basisir wétan kalawan dataran pendék di palebah kulon.
Poto satelit Taiwan anu némbongkeun pegunungan di bagian tengah sarta basisir wétan kalawan dataran pendék di palebah kulon.
Geografi
250px
Lokasi Samudera Pasifik
Koordinat 23°46′N 121°0′E / 23.767°N 121.000°E / 23.767; 121.000
Titik pangluhurna Yu Shan
Administrasi
Citakan:Country data Republik Tiongkok
Demografi
Populasi Kira-kira 23 juta (as of 2005)
Suku bangsa 98% Han
70% Hoklo
14% Hakka
14% Jelema Tiongkok Daratan
2% Nu nyicingan pituin Taiwan
Cat: Persentase populasi nyaéta ka total populasi pulo.

Taiwan (Hanzi tradisional:臺灣 atawa 台灣; Hanzi basajan:台湾; Hanyu Pinyin: TáIWāN; Tongyong Pinyin:TáIWAN; Wade-giles: T'ai²-wan¹; Taiwan (Hokkien): TâI-OâN/Tāi-oân (saméméhna 大灣/台員/大員/台圓/大圓/台窩灣)) nyaéta hiji pulo di Asia Wétan. "Taiwan" mindeng ogé dipaké pikeun ngarujuk ka wewengkon anu diparéntah ku Republik Tiongkok sarta ogé ka Républik Tiongkok éta sorangan, anu maréntah Pulo Taiwan, Pulo Orchid, sarta Pulo Héjo di Pasifik palebah basisir Taiwan, Kapuloan Penghu di Gupitan Taiwan, sarta Kinmen sarta Kapuloan Matsu palebah basisir Fujian, Tiongkok Daratan. Jumplukan pulo Taiwan sarta Penghu (henteu kaasup kotamadya puseur Taipei sarta Kaohsiung) sacara resmi diparéntah minangka Propinsi Taiwan, tapi dina praktékna ampir sakumna kakawasaan pamaréntahan dipigawé dina tingkat nasional sarta lokal (kotamadya/kabupatén).

Taiwan ayeuna ogé diklaim ku Republik Rahayat Tiongkok (RRT) sanajan RRT henteu kungsi ngawasa Taiwan atawa satupun wewengkon Républik Tiongkok ayeuna anu mindeng dirujuk minangka "Taiwan". RRT mendasarkan klaimnya kalawan boga pamadegan yén RRT mangrupa penerus Républik Tiongkok saprak 1949, sarta Républik Tiongkok geus maréntah Taiwan salila 4 taunti 1945 nepi ka 1949.Citakan:Cite ramat

Pulo utama Taiwan, ogé dipikawanoh minangka Formosa (ti basa Portugis (Ilha) Formosa, anu hartosna "(pulo) anu éndah"), perenahna di Asia Wétan palebah basisir Tiongkok Daratan, palebah kulon daya kapuloan utama Jepang tapi palebah kulon langsung ti tungtung Kapuloan Ryukyu Jepang, sarta palebah kulon laut-utara Filipina. Pulo ieu disambungkeun ka wétan ku Samudera Pasifik, ka kidul ku Sagara Tiongkok Kidul sarta Gupitan Luzon, ka kulon ku Gupitan Taiwan, sarta ka kalér ku Sagara Tiongkok Wétan. Pulo ieu miboga panjang 394 kilométer (245 mil) sarta rubak 144 kilométer (89 mil).

Référénsi[édit | édit sumber]


Citakan:Taiwan-geo-stub