Asia Wétan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Asia Wétan

Location EastAsia.png

Area 11,839,074 km²
Populasi 1,552,942,700
Nagara 6
Basa Cina, Jepang, Koréa, Viétnam, Mongolia sarta basa lianna
Zona wanci UTC +7:00 (Western Mongolia) to UTC +9:00 (Japan and Korean Peninsula)
Kota gede Beijing
Hong Kong
Osaka
Seoul
Shanghai
Taipei
Tokyo
Hanoi
Kota Ho Chi Minh

Asia Wétan nyaéta hiji sub-wewengkon di Asia nu bisa didefinisikeun boh sacara geograpis atawa sacara budaya. Sacara géografis, Asia Wetan ngawengku kurang leuwih 12,000,000 km², atawa 28% tina buana Asia sarta 15% leuwih gedé ti batan aréa Eropa. Leuwih ti 1.5 miliar jalma, kurang leuwih 40% populasi Asia atawa saparapatna jumlah jalma sadunya, nu hirup di Asia Wétan géografis, kurang leuwih dua kalieun populasi Eropa. Wewengkon ieu mangrupa salah sahiji tempat pangramena sadunya. Kapadetan populasina 130 per km², tilu kalieun rata-rata sadunya.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Culturally, it embraces those societies that have long been part of the Chinese cultural sphere:

This combination of language, political philosophy, and religion (as well as art, architecture, holidays and féstivals, etc.) overlaps with the géographical designation of éast Asia for the most part, with a few exceptions, such as the overseas Chinese (including those in Singapore, Malaysia, Vietnam, and the West).

éast Asia and éastern Asia (the latter form preferred by the United Nations) are both more modérn terms for the traditional Européan name the Far East, which describes the region's géographical position in relation to Europe rather than its location within Asia. However, in contrast to the United Nations definition, éast Asia commonly is used to refer to the éastern part of Asia, as the term implies.

Other uses of the term East Asia[édit | édit sumber]

Asia Wétan

East Asia (Geog).PNG

Geographical East Asia

LocationEastAsia.PNG

Geographic East Asia shaded in dark green, cultural and other possible definitions shaded in light green
Nama Tionghoa
Hanzi tradisional: 東亞
Hanzi basajan: 东亚
Ngaran Jepang
Kanji: 東アジア
Kana: ひがしアジア
Ngaran Koréa
Hangul: 동아시아
Hanja: 東亞細亞
Ngaran Mongolia
Mongolia: Зүүн Ази
ᠵᠤᠨ ᠠᠵᠢ
Züün Azi

All the countries in éastern Asia: the countries of Southeast Asia and éastern Siberia.

The following political entities are commonly seen as located in géographic éast Asia:

The following péoples or societies are commonly seen as being encompassed by cultural éast Asia:

Some consider the following countries or regions as part of éast Asia, while others do not. Disagreements hinge on the difference between the cultural and géographic definitions of the term. Political perspective is also an important factor. In descending order in terms of the frequency with which they are described as East Asian:

In infrequent circumstances, the term East Asia is purposefully used to include all countries in Southéast Asia, especially when used in dualism with the term West Asia, the latter of which is then used to include those regions commonly considered West Asia, Central Asia and Southwest Asia.

Sub-wewengkon lianna di Asia[édit | édit sumber]

Tempo oge[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap