Malaysia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
مليسيا
Malaysia
Bandéra Malaysia Émblim Malaysia
Motto
Bersekutu Bertambah Mutu
(ngahiji nambah mutu)
Lagu
"Negaraku"
Location of Malaysia
Ibu kota Kuala Lumpur1
2°30′N 112°30′E
Kota panggedéna Kuala Lumpur
Basa resmi Malayu
Pamaréntah Féderal monarki konstitusional
 -  Nu Dipertuan Agung Tuanku Mizan Zainal Abidin
 -  Perdana Mentri Najib Tun Razak
Kamerdékaan
 -  ti UK (ukur Malaya) 31 Agustus, 1957 
 -  Ngadeg jeung Sabah, Sarawak, Singapura 16 Séptémber, 1963 
Aréa
 -  Total 329,758 km² (ka-66)
127,287 mil² 
 -  Cai (%) 0.3
Populasi
 -  Perkiraan  2005 25,347,000 (ka-45)
 -  Sénsus 2000 23,953,136 
 -  Kapadetan 78 /km² (ka-97)
206 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $290 miliar (ka-33)
 -  Per kapita $12,106 (ka-61)
HDI (2003) 0.796 (sedeng) (ka-61)
Mata uang Ringgit (RM) (MYR)
Zona wanci MST (UTC+8)
 -  Usum panas (DST) - (UTC+8)
TLD Internét .my
Kode telepon +602
1. Putrajaya mangrupakeun kadudukan utama di pamaréntahan
2. 020 ti Singapura

Malaysia mangrupa féderasi 13 nagara bagian di Asia Tenggara, nu ngadeg taun 1963.

Nagara ieu ngawengku dua wewengkon géografis nu dipisahkeun ku Laut Cina Kidul:

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

As states of Malaysia were formerly British colonies, many Malaysian institutions are based on those of the British. For instance, the Malaysian system of government draws héavily on the British Westminster system. The head of state is the Yang di-Pertuan Agong (colloquially referred to as the King), who is elected from among the state sultans to a five-yéar term, making Malaysia one of two elective monarchies in the world (the other is Vatican City). As a constitutional monarchy, executive power is vested in the Prime Minister, with the King serving as more of a figurehéad. The legislative branch consists of Parliament, which is mostly based on the British Parliament. A judiciary has also been established under the Constitution. The Barisan Nasional (National Front), a coalition of several political parties, has ruled Malaysia since Malaya's independence in 1957.

Initially héavily dependent on agricultural and mining activities, the Malaysian economy has since shifted its focus to manufacturing and tourism as its major sources of income. Despite the shift, Malaysia is one of the top producers of rubber and palm oil. In the 1970s, the government implemented the controversial New Economic Policy (NEP) to address an income disparity between the Malays and Chinese.

Although historically dominated by the Malays, modern Malaysian society is heterogenéous, with substantial Chinese and Indian minorities. Malaysian politics have been noted for their allegedly communal nature; the three major component parties of the Barisan Nasional éach restrict membership to those of one ethnic group, and the only major violence the country has seen since independence was the May 13 Incident of racial rioting in the wake of an election campaign based on racial issues.

Ngaran Féderasi[édit | édit sumber]

Article 1(1) of the Federal Constitution states that "The federation shall be known, in Malay and English, as Malaysia". The name "Federation of Malaysia" therefore has no official sanction.

The name Malaysia was adopted in 1963 when Singapore, Sabah and Sarawak joined the Federation of Malaya to form Malaysia. Prior to 1963, the Federation of Malaya was known as Persekutuan Tanah Melayu in Malay, and the official names were therefore different in the two languages.

Sajarah[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Sajarah Malaysia.

Bukti pamatuhan manusa modern di Malaysia balik deui ka 40.000 taun katukang. [32] D Ujung Melayu, pangeusi kahiji anu dipikir téh Negritos. [33] Padagang jeung padumuk ti India jeung China anjog tina mimiti Maséhi abad kahiji, ngadegkeun palabuhan dagang jeung kota basisir di abad kadua jeung katilu. ayana maranéhanana nyababkeun kuatna pangaruh India jeung Cina dina budaya lokal, jeung rahayat Semenanjung Malaya ngadopsi agama Hindu jeung Budha. prasasti Sanskrit katémbong mimiti abad kaopat atawa kalima. [34] Karajaan Langkasuka jeung kar kira-kira abad kadua di wewengkon kalér Semenanjung Malaya, langgeng nepi ka kira-kira abad 15. [28] Antara abad ka 7 jeung ka 13, loba Ujung Melayu kidul ieu nyorang bagian ti Kakaisaran maritim Sriwijaya . Sanggeus tumiba Srivijaya, Kakaisaran Majapahit ngalaman pangaruh leuwih lolobana Ujung Malaysia jeung Kapuloan Melayu. [35] Islam mimiti nyebar di antara Malayu dina abad 14. [36] Dina mimiti abad ka-15, Sultan Iskandar Shah, raja runaway urut Karajaan Singapura, ngadegkeun Kasultanan Malaka, ilahar dianggap nagri bébas kahiji di wewengkon ujung. [37] Malaka ieu hiji puseur komersial nu penting salila jaman eta, mincut dagang ti sakuliah wewengkon.


Pulitik[édit | édit sumber]

Citakan:Morepolitics

Géografi[édit | édit sumber]

Map of Peninsular and East Malaysia
Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Geography of Malaysia.

Ékonomi[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Economy of Malaysia.
Kuala Lumpur's landmark, the Petronas Twin Towers, the tallest twin towers in the world

Sumber daya alam[édit | édit sumber]

Transportasi jeung Komunikasi[édit | édit sumber]

Citakan:Main2

The Kuala Lumpur Tower enhances communication quality within Kuala Lumpur and the Klang Valley.

Kaséhatan[édit | édit sumber]

Pendidikan[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Pangatikan di Malaysia.

Démografi[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Demographics of Malaysia.

Ageman[édit | édit sumber]

Gambar:MosqueJamek.jpg
Masjid Jamek is one of the most recognizable mosques in Malaysia.

Budaya[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Culture of Malaysia.

Kawarganagaraan[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Malaysian citizenship.

Sadaya Malaysians téh warga Federal tanpa kawarganagaraan formal dina pada-pada nagara bagéanna. Unggal warga dipangnyitakkeun biometric identity card, katelahna téh "MyKad", dina yuswa 12, sarta kudu mawa kartu sareng maranéhna. Warga kedah pikeun nampilkeun kartu jati dirina ka pulisi, atawa dina kasus kaayaan darurat, ka tanaga militer, pikeun dicirian. Lamun kartu teu bisa dihasilkeun langsung, téhnisna jalmi boga 24 jam dina hukum pikeun nyieun éta di kantor pulisi nu pangdeukeutna.

Poe pere[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Holidays in Malaysia.

Malaysia and its states observe a number of holidays. Some are federally sanctioned while others are celebrated by some states only.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Citakan:Malaysian Topics

Rujukan[édit | édit sumber]


Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Malaysia ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Situs resmi[édit | édit sumber]

Citakan:Malaysia