Kuala Lumpur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Lianna transkripsi
 • Jawi كوالا لومڤور
 • Cina 吉隆坡
 • Tamil கோலாலம்பூர்
Saarah jarum jam ti luhur kénca: Munara Kembar Pétronas, Jalan Petaling, Masjid Jami' jeung tepungna walungan Gombak/Klang, Monumén Nasional, Masjid Nasional, skyline KL. Tengah: Munara KL
Saarah jarum jam ti luhur kénca: Munara Kembar Pétronas, Jalan Petaling, Masjid Jami' jeung tepungna walungan Gombak/Klang, Monumén Nasional, Masjid Nasional, skyline KL. Tengah: Munara KL
Bandéra Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Bandéra
Ségel resmi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Ségel
Jujuluk: KL, Kota Taman Cahaya
Moto: Maju dan Makmur
(Basa Sunda: Maju tur Makmur)

Lua error in Modul:Location_map at line 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Malaysia West" nor "Template:Location map Malaysia West" exists.Lokasi di Jojontor Malaysia

Lua error in Modul:Location_map at line 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Malaysia" nor "Template:Location map Malaysia" exists.Lokasi di Malaysia

Koordinat: 3°8′N 101°41′E / 3.133°N 101.683°E / 3.133; 101.683Coordinates: 3°8′N 101°41′E / 3.133°N 101.683°E / 3.133; 101.683
Nagara Bandéra Malaysia Malaysia
Wewengkon Féderal Kuala Lumpur
Wewengkon administratif
Ngadeg 1859[1]
Dilélér status kota 1 Pébruari 1972
Dilélér Wewengkon Féderal 1 Pébruari 1974
Pamaréntahan
 • Walikota (Datuk Bandar) Ahmad Phesal Talib
Aréa[2]
 • Kota 243 km2 (94 sq mi)
 • Métro

2.243,27 km2 ({{rnd/cSalah éksprési: operator < teu dipiharep.decSalah éksprési: operator < teu dipiharep.|Salah éksprési: operator < teu dipiharep.|Salah éksprési: operator < teu dipiharep.

}} sq mi)
Luhurna Salah éksprési: operator * teu dipiharep, m (Salah éksprési: operator / teu dipiharep, ft)
Populasi (2010)[4]
 • Kota 1.627.172 (ka-1)
 • Dénsitas 6.891/km2 (17.310/sq mi)
 • Métro 7.200.000[3]
 • Kapadetan métro 6.581/km2 (17.04/sq mi)
 • Démonim KL-ite / Kuala Lumpurian
Human Development Index
 • HDI (2010) 0.795 (high) (2nd)
Time zone MST (UTC+8)
 • Summer (DST) Henteu katitén (UTC+8)
Kode pos 50000 tepi ka 60000
Mean solar time UTC + 06:46:48
Kode telepon nasional 03
Hurup hareup pelat nomer W (keur sakabéh tutumpakan kajaba taksi)
HW (keur taksi wungkul)
ISO 3166-2 MY-14
Website www.dbkl.gov.my

Kuala Lumpur ( atawa ; pronunsiasi basa Malaysia: [ˈkwalə ˈlumpʊr])[5] nyaéta ibukota nasional tur mangrupa dayeuh panggegekna di Malaysia.[6] Ieu dayeuh legana 243 km2 (94 sq mi) kalayan angkanan populasi 1.6 juta jiwa dina taun 2010.[6] Kuala Lumpur Raya, nu ngawengku wewengkon nu sarua jeung Léngkob Klang, mangrupa hiji jumplukan 7.5 juta urang pangeusi dina taun 2012.[7] Ieu téh mangrupa wewengkon métropolitan pangkencengna di Asia Kidul Wétan, nu patali jeung populasi katut ékonomi.

Kuala Lumpur mangrupa panyicingan Paremén Malaysia. Ieu dayeuh kungsi sakali jadi panyicingan cabang éksekutif katut pangadilan pamaréntahan féderal, tapi tuluy pindah ka Putrajaya dina awal taun 1999.[8] Sababaraha bagian pangadilan nyésa kénéh di ibukota Kuala Lumpur. Panyicingan resmi Raja Malaysia, Istana Negara, ogé perenahna di Kuala Lumpur. Dipeunteun minangka dayeuh dunya alpha, Kuala Lumpur mangrupa puseur budaya, kaduitan katut ékonomi Malaysia alatan posisina minangka ibu kota katut kota utama. Kuala Lumpur meunang réngking ka-48 di antara kota global dumasar kana Indéks Kota Global[9] nu diayakeun ku Foreign Policy taun 2010 sarta réngking ka-67 di antara kota global keur inovasi ékonomi katut sosial dumasar kana Indéks Kota Inovasi nu diayakeun ku 2thinknow taun 2010.[10]

Kuala Lumpur kawangen ku wates Wewengkon Féderal Kuala Lumpur tur mangrupa salah sahiji tina tilu Wewengkon Féderal Malaysia.[11] Mangrupa daérah kantong di jero nagara bagian Selangor, di basisir kulon tengah Jojontor Malaysia.[12]

Ti taun 1990-an, ieu kota geus jadi tuan rumah kajadian olahraga, pulitik katut budaya mancanagara kaasup Commonwéalth Game 1998 katut Grand Prix Formula One. Kuala Lumpur ogé jadi tempat wangunan kembar pangluhurna di dunya PMunara Kembar Pétronas, nu jadi simbul kamekaran Malaysia keur pikahareupeunana.

Hubungan mancanagara[édit | édit sumber]

Jalan Isfahan  (saméméhna Jalan Selat) di Kuala Lumpur (luhur) sarta jalan raya Kuala Lumpur di Isfahan (handap).

Kota dulur[édit | édit sumber]

Kuala Lumpur kiwari boga sawelas kota dulur:

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • Kuala Lumpur Raya
  • Putrajaya
  • Cyberjaya

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Malaya Celebrates, 1959". British Pathé. Diakses tanggal 2 August 2013. 
  2. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Laporan_Kiraan_Permulaan_2010
  3. "KL on track to megacity status". Focus Malaysia. Diakses tanggal 30 April 2015. 
  4. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama statistics.gov.my
  5. KL Attractions, Activities & What's On in KL – Time Out Kuala Lumpur.
  6. a b "Malaysia: largest cities and towns and statistics of their population". Diarsipkan dari versi asli tanggal 16 December 2012. 
  7. Helders, Stefan. "Malaysia:Metropolitan areas". World Gazetteer. Diarsipkan dari versi asli tanggal 5 December 2012. Diakses tanggal 4 December 2007. 
  8. "Putrajaya – Administrative Capital of Malaysia". Government of Malaysia. Diarsipkan dari versi asli tanggal 21 October 2007. Diakses tanggal 11 December 2007. 
  9. Kearney, Inc., A.T. "The 2010 Global Cities Index". Foreign Policy. 
  10.  Print!  Email! Author: 2thinknow (1 September 2010). "Innovation Cities™ Top 100 Index | 2010 | Innovation Cities Program – Analyst Reports, Index Rankings, Benchmarking Data, Workshops". Innovation-cities.com. Diakses tanggal 14 January 2012. 
  11. Jeong Chun Hai @Ibrahim, & Nor Fadzlina Nawi. (2007).
  12. "Territorial extent". States of Malaysia. statoids.com. Diakses tanggal 11 December 2007. 
  13. "Chennai, Kuala Lumpur sign sister city pact". The Hindu (Chennai, India). Citakan:ISO date/en. http://hindu.com/2010/11/26/stories/2010112661760300.htm. Diakses pada 26 November 2010 
  14. Kumar Das, Arun (Citakan:ISO date/en). "Delhi to London, it's a sister act". The Times of India. http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/15278423.cms. Diakses pada 30 August 2008 
  15. "Sisterhoods". Isfahan Islamic Council. 2005. Diarsipkan dari versi asli tanggal 12 October 2007. Diakses tanggal 4 December 2007. 
  16. a b c d e "About Members: Kuala Lumpur". Asian-Pacific City Summit. Diarsipkan dari versi asli tanggal 22 July 2011. Diakses tanggal 3 November 2007. 
  17. "Mashad-Kuala Lumpur Become Sister cities". FARS News Agency. Citakan:ISO date/en. http://kuala-lumpur-news.newslib.com/story/453-3234431/. Diakses pada 4 December 2007 
  18. "Sister Cities of Shiraz". Shiraz Municipality. 12 June 2010. Diakses tanggal 30 April 2015. 
  19. "ビジネスパートナー都市 (BPC)" (dalam Japanese). Osaka City Government. 28 December 2009. Diarsipkan dari versi asli tanggal 20 January 2013. Diakses tanggal 23 September 2010. 
  20. a b "Eight Pakistani cities have 47 sister cities around the world". Associated Press of Pakistan. Diakses tanggal 8 July 2013. 
  21. "Kardeş Kentleri Listesi ve 5 Mayıs Avrupa Günü Kutlaması [via WaybackMachine.com]" (dalam Turkish). Ankara Büyükşehir Belediyesi — Tüm Hakları Saklıdır. Diarsipkan dari versi asli tanggal 14 January 2009. Diakses tanggal 21 July 2013. 
  22. "Relations between Turkey and Malaysia". Ministry of Foreign Affairs (Turkey). Diarsipkan dari versi asli tanggal 30 June 2015. Diakses tanggal 1 July 2015. 

Tumbu luar[édit | édit sumber]