Perdana Mentri Malaysia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Malaysia
[[Image:|125px]]

Artikel ieu mangrupa bagian ti séri:
Pulitik jeung Pamaréntahan
Malaysia



Nagara séjénna · Atlas
 Portal Pulitik

Perdana Mentri Malaysia mangrupikeun kapala pamaréntah Malaysia. Perdana Menteri dipilih ku Yang di-Pertuan Agong, Raja Malaysia, ti antara anggota parlemén anu nampi dukungan mayoritas ti parlemén. Biasana pamimpin parpol anu paling kuat di parlemén (Déwan Rahayat) kapilih janten perdana menteri. Ti saprak kamerdékaan dina 1957, sadaya Perdana Menteri asalna ti UMNO (United Malays National Organisation: United Malays National Organisation), partai panggedéna di Barisan Nasional (katelah Parti Perikat dugi ka 1969).

Aya kasalempang yén boh UMNO sareng Partai Islam Malaysia moal ngalarang anu sanés Bumiputera (contona ti etnik Cina) janten Perdana Menteri, tapi pamaréntah sababaraha kali mastikeun masarakat yén konsensus Malaysia henteu meryogikeun Perdana Menteri janten Bumiputera.

Daptar Perdana Mentri Malaysia[édit | édit sumber]

Perdana Mentri Panjang jasa Partéi pulitik Kabinet Jaman
No Potrét Nami Candak jabatan Tungtung jabatan
Coat of arms of Malaysia.svg Pamaréntah Malaysia Government Ensign of Malaysia.svg
1 Tunku abd rahman.jpg Tunku Abdul Rahman
Bapa Kamerdekaan Malaysia
Tunku Abdul Rahman Putra al-haj signature.svg
1 Agustus 1955 28 Agustus 1957 Alliance (UMNO) I • II • III • IV 00
31 Agustus 1957 27 Juni 1959
19 Agustus 1959 1 Maret 1964 01
21 Maret 1964 20 Maret 1969 02
10 Mei 1969 22 September 1970 03
2 Tun Abdul Razak (MY 2nd PM).jpg Tun Abdul Razak
Bapa Pangwangunan Malaysia
22 September 1970 31 Juli 1974 Alliance (UMNO) I • II
24 Agustus 1974 14 Januari 1976[A] BN (UMNO) 04
3 Tun Hussein Onn (MY 3rd PM).jpg Hussein Onn
Bapa Perpaduan Malaysia
14 Januari 1976 12 Juni 1978 BN (UMNO) I • II
8 Juli 1978 16 Juli 1981 05
4 Abhisit and Mahathir 2012 (cropped).jpg Mahathir Mohamad
Bapa Kemajuan Malaysia
Mahathir Mohamad signature.svg
16 Juli 1981 29 Maret 1982 BN (UMNO) I • II • III • IV • V • VI
22 April 1982 19 Juli 1986 06
3 Agustus 1986 4 Oktober 1990 07
21 Oktober 1990 6 April 1995 08
25 Maret 1995 10 Nopémber 1999 09
29 Nopémber 1999 31 Oktober 2003 10
5 Abdullah Badawi in April 2008.jpg Abdullah Ahmad Badawi
Bapa Pangwangunan Modal Insan Malaysia
31 Oktober 2003 2 Maret 2004 BN (UMNO) I • II • III
21 Maret 2004 13 Pébruari 2008 11
8 Maret 2008 3 April 2009 12
6 Najib Razak 2008-08-21.jpg Najib Razak
Bapa Transformasi Malaysia
Najib Razak Signature.svg
3 April 2009 3 April 2013 BN (UMNO) III
6 Mei 2013 9 Mei 2018 13
7 Mahathir Mohamad in 18th Summit of Non-Aligned Movement (cropped).jpg Mahathir Mohamad
Bapa Kemajuan Malaysia
Mahathir Mohamad signature.svg
10 Mei 2018 24 Pébruari 2020[B] PH (PPBM) VII 14
8 TSMYPM8.png Muhyiddin Yassin
TSMY sign.png
1 Maret 2020 Petahana PN (PPBM) I 15
Catatan
  • A  Pupus dina waktos jabatan
  • B  Mundur

Garis Waktos[édit | édit sumber]

Muhyiddin YassinMahathir MohamadNajib RazakAbdullah Ahmad BadawiMahathir MohamadHussein OnnAbdul Razak HusseinTunku Abdul Rahman



Perdana Mentri Malaysia Flag of Malaysia
Tunku Abdul Rahman | Abdul Razak | Hussein Onn | Mahathir Mohamad | Abdullah Badawi | Najib Razak | Mahathir Mohamad | Muhyiddin Yassin

Tumbu luar[édit | édit sumber]