Muhyiddin Yassin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yang Amat Berhormat Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Yassin
محي الدين بن محمد ياسين‎
Perdana Mentri Malaysia ka-8
Incumbent
Awal jabatan
1 Maret 2020
Raja/Ratu Abdullah
Députi Mohamed Azmin Ali (Menteri Senior (Ékonomi))
Ismail Sabri Yaakob (Menteri Senior (Kaamanan))
Fadillah Yusof (Menteri Senior (Pangwangunan prasarana))
Mohd Radzi Md Jidin (Menteri Senior (Pendidikan sareng Sosial))
Saméméhna Mahathir Mohamad
Daérah pamilihan Pagoh
Katerangan lian
Gumelar Mahiaddin bin Md Yassin[1]
Citakan:Bda
Flag of the Federated Malay States (1895–1946).svg Muar, Johor, Malaysia
Partéy pulitik UMNO (1978—2016)
BERSATU (2016–)
Hubungan pulitik
lianna
Barisan Nasional (1976–2016)
Pakatan Harapan (2017–2020)
Perikatan Nasional (2020–)
Muafakat Nasional (2020–)
Pameget/istri Noorainee Abdul Rahman (m. 1972)[2]
Murangkalih Fakhri Yassin (age 45)
Nabilah (age 43)
Najwa (age 35)
Farhan Yassin (age 28)
Padumukan Muar, Johor
Pagawéan Politikus
Ageman Islam
Tanda tangan

Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Haji Muhammad Yassin (lahir di Muar, Johor, Malaysia, 15 Méi 1947; umur 73 taun) nyaéta saurang politikus Malaysia anu ayeuna janten Perdana Menteri Malaysia. Anjeunna ditunjuk dina tanggal 29 Pébruari 2020 sareng sumpah dina 1 Maret 2020 saatos pengunduran diri Mahathir Mohamad anu teu disangka-sangka dina 24 Pébruari 2020. Muhyiddin mangrupikeun tilas Wakil Présidén Pakatan Harapan sareng Pimpinan Pimpinan Partai Pribumi Bersatu Malaysia. Anjeunna janten Wakil Perdana Mentri Malaysia ti 2009 dugi ka 2015, Wakil Ketua Barisan Nasional sareng Wakil Présidén Organisasi Nasional Melayu Bersatu, partai komponén utama koalisi Barisan Nasional (BN) ti 2009 dugi ka 2016.

Muhyiddin digedékeun di nagara bagian Johor sareng ngagabung kana jasa publik nagara saatos lulus ti Universitas Malaya. Anjeunna nyandak jabatan manajemén di sababaraha perusahaan milik nagara. Salami jabatanana salaku Anggota Dewan Rakyat, anjeunna diangkat janten Sekretaris Parlemén pikeun Menteri Luar Negeri, Wakil Menteri Téritori Féderal sareng salajengna Wakil Menteri Perdagangan sareng Industri. Salaku pupuhu Organisasi Nasional Melayu Bersatu Johor, anjeunna janten Menteri Besar Johor ti taun 1986 dugi ka 1995.

Anjeunna balik deui kana politik féderal di 1995 sareng diangkat kana Kabinet salaku Menteri Pemuda sareng Olahraga. Anjeunna diangkat janten Menteri Perdagangan Dalam Negeri sareng Urusan Konsumén saatos pamilihan umum taun 1999 sareng janten Wakil Présidén Organisasi Nasional Melayu Bersatu di 2000. Dina kapamimpinan perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi, Muhyiddin ngajabat Menteri Pertanian sareng Industri Berbasis Pertanian (2004-2008) sareng teras Menteri Perdagangan Internasional sareng Industri (2008-2009).

Dina 2008, anjeunna ngayakeun kontés sareng kéngingkeun wakil présidén Organisasi Nasional Melayu Bersatu sareng diangkat janten Wakil Perdana Menteri sareng Menteri Pendidikan ku Perdana Menteri Malaysia Najib Razak dina 2009. Salaku Menteri Pendidikan, Muhyiddin ngeureunkeun panggunaan basa Inggris salaku média pangajaran élmu sareng matématika. di sakola umum. Anjeunna ogé narik kontroversi saatos ngajelaskeun dirina salaku "Melayu munggaran" nalika ditantang ku oposisi pikeun nyebut dirina "Malaysia munggaran." Salila perombakan kabinet jangka menengah Najib dina bulan Juli 2015, anjeunna dicabut tina jabatanana, nyirian panyawat mimiti anu kénca; dina Juni 2016 anjeunna dipecat ti Organisasi Nasional Melayu Bersatu.

Rujukan[édit | édit sumber]

Tautan Éksternal[édit | édit sumber]

Oxygen480-apps-system-users.svg