Sabah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Sabah
Nagara bagean
Negeri Di Bawah Bayu
(Lemah Handapeun Angin)
Bandéra Sabah
Bandéra
Lambang Sabah
Lambang
Moto: Sabah Maju Jaya
Kawih: Sabah Tanah Airku
Sabah Lemah Cai Kuring
Sabah di Malaysia
Sabah di Malaysia
Koordinat: 5°15′N 117°0′E / 5.250°N 117.000°E / 5.250; 117.000Coordinates: 5°15′N 117°0′E / 5.250°N 117.000°E / 5.250; 117.000
Ibukota Kota Kinabalu
Babagean
Pamaréntahan
 • Yang di-Pertua Negeri Juhar Mahiruddin
 • Chief Minister Musa Aman (BN)
Aréa[1]
 • Total 73.631 km2 (28,429 sq mi)
Populasi (2010)[1]
 • Total 3.117.405
 • Dénsitas 42/km2 (110/sq mi)
Demonym Sabahan
Human Development Index
 • HDI (2010) 0.643 (medium) (14th)
Time zone MST (UTC+8)
Postal code 88xxx to 91xxx
Calling code 087 (Inner District)
088 (Kota Kinabalu & Kudat)
089 (Lahad Datu, Sandakan & Tawau)
Régistrasi tutumpakan SA,SAA,SAB (Kota Kinabalu & Kota Belud)
SB (Beaufort)
SD (Lahad Datu)
SK (Kudat)
SS (Sandakan)
ST (Tawau)
SU (Keningau)
Former name North Borneo
Brunei Sultanate 15th century–1882[2]
Sulu Sultanate (Eastern Part) 1658–1882
British North Borneo 1882–1941
Japanese occupation 1941–1945
British Crown Colony 1946–1963
Self-government 31 August 1963[3][4][5][6]
Malaysia Agreement[7] 16 September 1963a[8]
Website www.sabah.gov.my
a Despite the fact the foundation of the Federation of Malaysia is completed only on 16 September 1963, 31 August is celebrated as the Independence day of Malaysia. A similar observance can be found on many unified countries, including Tanzania, where the independence day was celebrated on 9 December (following the Independence of Tanganyika in 1961), even though Tanzania only came into existence in 26 April 1964 by joining Tanganyika and Zanzibar (which known as Union Day in Tanzania), despite the fact that Zanzibar had already earlier gained its independence from the British on 10 December 1963.[9][10] While in Yemen, where the independence day is still celebrated on 30 November (based on the South Yemen independence from the United Kingdom on 1967). Even though the foundation of present-day Yemen was created by joining together Yemen Arab Republic (North Yemen) and People's Democratic Republic of Yemen (South Yemen) only on 22 May 1990 (which is celebrated as Unity Day In Yemen), in spite of North Yemen had earlier being granted its independence from the Ottoman Empire on 1 November 1918.[11][12][13] Equivalently in Malaysia, 16 September is recognised as Malaysia Day, a patriotic national-level public holiday to commemorate the foundation of Federation of Malaysia that joints North Borneo, Malaya, Sarawak and (previously) Singapore.[14][15]

Sabah (kedalan basa Malayu: [saˈbah]) nyaéta nagara bagian pangwetanna di Malaysia, salah sahiji tina dua nagara bagéan di Malaysia nu aya di pulo Kalimantan. Sabah ogé mangrupa salah sahiji anggota nu milu ngadegkeun federasi Malaysian babarengan jeung Sarawak, Singapura (kaluar taun 1965) katut Federasi Malaya (Bojong Malaysia atawa Malaysia Kulon). Kawas Sarawak, ieu teritori boga hukum otonom hususna ngeunaan kaimigrasiannu béda jeung nagara bagéan nu aya di Bojong Malaysia séjénna. Perenahna di bagena kaler pulo Kalimantan tur kasohor minangka nagara bagéan panggedéna kadua di ieu nagara sanggeus Sarawak, nu wawatesan di béh kidul kuloneunana. Babagi wates laut jeung Teritori Federal  Labuan di béh kulon sarta jeung Pilipina di béh kaler jeung kaler wetaneunana. Wates mancanagara ieu nagara bagéan ukur jeung propinsi Kalimantan Kaler,  Indonesia di béh kiduleunana. Ibukota Sabah nyaéta Kota Kinabalu, nu saméméhna mah katelah Jesselton. Sabah mindeng ditujul minangka "Lemah Handapeun Angin", hiji frase nu dipaké ku para pelaut jaman baheula keur ngagambarkeun lemah nu aya di kiduleun beubeur angin topan.

Sajarah[édit | édit sumber]

Sajarah Baheula[édit | édit sumber]

Migrasi katut padumukan manusa mangsa awal ka ieu wewengkon dipercaya ti mimiti 20,000–30,000 taun katukang. Manusa baheula dipercaya minangka jalma  Australoid atawa Negrito. Galumbang migrasi manusa satuluyna, dipercaya minangka urang Austronesia Mongoloid, kira-kira taun 3000 SM.

Kamaharajaan Brunei katut Kasultanan Sulu[édit | édit sumber]

Bandera Kamaharajaan Brunei

Ageman[édit | édit sumber]

Taun 2010 population Sabah ngaegm:

  • 2,096,153 Muslim
  • 853,726 Kristen
  • 194,428 Buda
  • 3,037 Hindu
  • 2,495 Konghucu/Taoisme
  • 3,467 ngagem ageman liana
  • 9,850 teu boga ageman
  • 43,586 duka

Ekonomi[édit | édit sumber]

Sawah di Tambunan.

Tempo oge[édit | édit sumber]

  • Tabel preseden di Sabah

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Laporan Kiraan Permulaan 2010". Department of Statistics Malaysia. p. iv. Diarsipkan dari versi asli tanggal 27 December 2010. Diakses tanggal 24 January 2011. 
  2. Rozan Yunos (21 September 2008). "How Brunei lost its northern province". The Brunei Times. Diarsipkan dari versi asli tanggal 17 June 2014. Diakses tanggal 28 October 2013. 
  3. "The National Archives DO 169/254 (Constitutional issues in respect of North Borneo and Sarawak on joining the federation)". The National Archives. 1961–1963. Diakses tanggal 23 April 2015. 
  4. Philip Mathews (28 February 2014). Chronicle of Malaysia: Fifty Years of Headline News, 1963-2013. Editions Didier Millet. pp. 15–. ISBN 978-967-10617-4-9. 
  5. Oxford Business Group. The Report: Sabah 2011. Oxford Business Group. pp. 13–. ISBN 978-1-907065-36-1. Diakses tanggal 26 May 2013. 
  6. Frans Welman. Borneo Trilogy Volume 1: Sabah. Booksmango. pp. 159–. ISBN 978-616-245-078-5. Diakses tanggal 28 May 2013. 
  7. Malaysia Act 1963. Retrieved on 12 August 2011.
  8. Citakan:Sourcetext
  9. "Independence Day - Tanzania". Diakses tanggal 27 June 2015. 
  10. Tanzania National Profile
  11. AME.info.com Yemen Public Holidays
  12. "Yemen". Diakses tanggal 27 June 2015. 
  13. "Independence Day Celebrated in Yemen". Diakses tanggal 27 June 2015. 
  14. "Archives". Diakses tanggal 27 June 2015. 
  15. "Public Holidays 2015 and 2016". Malaysia Public Holidays. Diakses tanggal 27 June 2015. 
Catetan

Bacaan satuluyna[édit | édit sumber]

  • James Chin, (2014) Federal-éast Malaysia Relations: Primus-Inter-Pares?, in Andrew Harding and James Chin (2014) 50 Years of Malaysia: Federalism Revisited (Singapore: Marshall Cavendish) pp. 152–185
  • Urmenyhazi, Attila - DISCOVERING NORTH BORNéo a short travelogue on Sarawak & Sabah by the author (2007). National Library of Australia, Canberra, record ID: 4272798. Call Number: NLp 915 953 U77.

Tutumbu luar[édit | édit sumber]