Tanzania

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jumhuriya Muungano wa Tanzania
Uni Républik Tanzania
Bandéra Tanzania Lambang Tanzania
Bandéra Lambang
Motto: "Uhuru na Umoja"  (Swahili)
"Merdika jeung Ngahiji"
Lagu: Mungu ibariki Afrika
"Gusti ngaberkahan Afrika"

Lokasi Tanzania


Ibukota Dar és Salaam (ibu kota tradisional)
Dodoma (lokasi legislatur)

6°00′S 35°00′E
Kota panggedéna Dar és Salaam
Basa resmi Swahili (de fakto)
Pamaréntahan Républik
 - Présidén Jakaya Mrisho Kikwete
 - Perdana Mentri Edward Lowassa
Merdika ti United Kingdom 
 - Tanganyika 9 Désémber 1961 
 - Zanzibar 12 Januari 1964 
 - Ngahiji 26 April 1964 
Wewengkon  
 - Total 945,087 km² (ka-31)
  364,898 sq mi 
 - Cai (%) 6.2
Populasi  
 - Perkiraan taun 2006 (Nopémber) 37,849,1331 (ka-32)
 - Sénsus taun 2002 34,443,603
 - Kapadetan 41/km² (ka-159)
106/sq mi 
GDP (PPP) 2005 (éstimasi)
 - Total $27.12 miliar (ka-99)
 - Perkapita $723 (ka-178)
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg 0.430 (ka-162) – handap
Mata uang Shilling Tanzania (TZS)
Wewengkon wanci EAT (UTC+3)
 - Summer (DST) teu ditalungtik (UTC+3)
Internét TLD .tz
Kode telepon +2552[1]
1 Estimates for this country explicitly take into account the effects of excess mortality due to AIDS; this can result in lower life expectancy, higher infant mortality and death rates, lower population and growth rates, and changes in the distribution of population by age and sex than would otherwise be expected.
2 007 from Kenya and Uganda.

Tanzania IPA: [tænzəˈniə],[2] ngaran resmina Uni Républik Tanzania (Basa Swahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania), nyaeta nagara di Afrika Wétan, diwatesan ku Kenya jeung Uganda di kaler, Rwanda, Burundi jeung Républik Démokratik Kongo di kulon, jeung Zambia, Malawi sarta Mozambik di kidul. Di beulah wetan wawatesan jeung Samudra India.

Nagara ieu dingaranan dumasar kana Tanganyika, bagean taneuh daratannana, sarta kapuloan Zanzibar nu aya di basisir wetan. Tanganyika ngahiji jeung Zanzibar taun 1964, ngawangun Uni Républik Tanganyika jeung Zanzibar, nu satuluyna dina taun eta keneh robah ngaran jadi Uni Républik Tanzania.[3]

Dina taun 1996, kantor pamarentahna pindah ti Dar és Salaam ka Dodoma, nu antukna Dodoma jadi ibu kota pulitis Tanzania. Dar és Salaam tetep jadi kota perdagangan penting.[3][4]

Daptar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Philip Briggs (2006). Tanzania travel guide (country guide), 5th ed, Bradt Travel Guides.
  2. Tanzania. Dictionary.com. Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Random House, Inc. http://dictionary.reference.com/browse/tanzania (accessed: March 27, 2007).
  3. a b "The World Factbook - Tanzania", CIA, 2006
  4. The Tanzania National Website: Country Profile

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Tanzania ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamarentahan
MDA
Institusi
Warta
Media
Bisnis
Sawangan
Wisata
  • Tanzania detailed and up-to-date travel guide

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Tanzania di Wikivoyage

Wewengkon liar jeung singkur

Geografi lokal[édit | sunting sumber]

Citakan:Regions of TanzaniaCitakan:Countries of East Africa Citakan:Former German colonies Citakan:Member states of the SADC