12 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

12 Januari nyaéta poé ka-12 dina kalénder Gregorian, sésana 353 poé (354 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1554 – Bayinnaung, nu bakal ngadegkeun karajaan panglegana dina sajarah Asia Kulon Kidul diistrénan jadi Raja Burma.
  • 1866 – Masarakat Aeronautik Karajaan diadegkeun di London.
  • 1895National Trust (lambaga nu merhatikeun konservasi alam) diadegkeun di Karajaan Inggris.
  • 1908 – Pesen jarak jauh munggaran dikirim ti Munara Éiffel.
  • 1945Perang Dunia II: Red Army ngamimitian Serangan Vistula–Oder.
  • 1962Perang Viétnam: Operasi Chopper, misi tempur munggaran Amérika dina perang éta lumangsung.
  • 1967 – Dr. James Bedford jadi jalma munggaran nu di-cryonics (ngawétkeun mayit ku cara ditiiskeun) di Yayasan Panambahan Umur Alcor ku niat jaga rék sina dihirupan deui.
  • 1970 – Biafra serah bongkokan, ngaréngsékeun Perang Sodara Nigeria.
  • 1990 – Pangbantéan tujuh poé dimimitian di Kota Baku, Azerbaijan nu dieusi ku urang Arménia. Haritan urang Arméni digarebugan, disiksa, ditelasan sarta diusiran ti kota.
  • 1991Perang Teluk: Kongrés AS ngijinan pasukan militer Amérika pikeun ngusir Irak ti Kuwait.
  • 1998 – Salapan welas nagara Éropa satuju pikeun ngalarang cloning jelema.
  • 2001Downtown Disney dibuka pikeun umum minangka bagéan ti Disneyland di Anaheim, California.
  • 2004 – Kapal laut panumpang panggedéna di dunia, RMS Queen Mary 2, mimiti balayar.
  • 2006 – Kakacoan nalika ngalung jumroh dina poé panungtung Ibadah Haji di Mina, ngabalukarkeun maotna 362 jamaah.
  • 2010 – Gempa bumi lumangsung di Haiti, nelasan leuwih ti 100.000 jalma sarta ngancurkeun sabagéan gedé puseur nagri Port au Prince.
  • 2015 – Serangan pasukan pamaréntah nelasan 143 urang pajoang Bako Haram di Kolofata, Kamerun.
  • 2016 – Sapuluh jalma maraot sarta 15 taratu dina hiji pangeboman di deukeut Masjid Biru di Istambul.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png