22 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

22 Januari nyaéta poé ka-22 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 343 poé (344 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1517Kasultanan Utsmaniyah dina pingpinan Sultan Salim I ngéléhkeun Kasultanan Mamluk dina Patempuran Ridaniya sarta ngarebut wilayah nu kiwari nelah ku Mesir.
  • 1555 – Karajaan Ava murag ka Dinasti Taungoo, kiwari nelah ku Myanmar.
  • 1824 – Urang Ashanti (kiwari Ghana) ngéléhkeun pasukan Inggris di Basisir Emas.
  • 1849 – Perang Inggis-Sikh Kadua: Pangepungan Multan réngsé sabada salapan bulan urang Punjab antukna nyerah.
  • 1905 – Minggu Getih di Saint Petersburg, ngamimitian révolusi Rusia 1905.
  • 1906SS Valencia neunggar cadas di Pulo Vancouver, British Columbia, nelasan leuwih ti 130 jalma.
  • 1915 – Leuwih ti 600 jalma palastra di Guadalajara, Méksiko, nalika hiji karéta api kaluar tina jalurna sarta ragrag ka jurang.
  • 1919 – Akta Zluky ditéken, ngahijikeun Républik Rakyat Ukraina jeung Républik Nasional Ukrainia.
  • 1941Perang Dunia II: Pasukan Inggris jeung Pasamakmuran ngarebut Tobruk ti pasukan Italia nalika Operasi Kompas.
  • 1943 – Perang Dunia II: Pasukan Australia jeung Amérika ngéléhkeun Angkatan Darat jeung Angkatan Laut Jepang dina patempuran rongkah Buna-Gona.
  • 1944 – Perang Dunia II: Sakutu ngamimitian Operasi Shingle, hiji serangan ka Anzio jeung Nettuno, Italia.
  • 1946 – Di Iran, Qazi Muhammad ngadéklarasikeun kamerdékaan Républik Mahabad di Alun-Alun Chahar Cheragh di kota urang Kurdi, Mahabad; manéhna jadi présidén anyar sarta Haji Baba Sheikh jadi perdana menterina.
  • 1946 – Dijieunna Central Intelligence Group, pijadieun Central Intelligence Agency.
  • 1947KTLA, stasion télévisi komérsil munggaran di Leuwi Mississippi, mimiti operasi di Hollywood.
  • 1957Israél mundur ti Bobojong Sinai.
  • 1957 – "Tukang Bom Édan" Kota New York, George P. Metesky, kacerek di Waterbury, Connecticut sarta didakwa geus nanemkeun 30 bom.
  • 1963 – Perjangjian Élysée ngeunaan gawé bareng antara Perancis jeung Jérman ditarékeun ku Charles de Gaulle jeung Konrad Adenauer.
  • 1970Boeing 747, pasawat "jumbo jet" munggaran di dunia, ancrub kana layanan komérsil pikeun ngaladangan palanggan Pan American Airways sarta ngapung munggaran ti Bandara Internasional John F. Kennedy ka Bandara Heathrow London.
  • 1971Déklarasi SIngapur, minangka salah sahiji tina dua dokumen paling penting pikeun konstitusi teu baku Nagara-Nagara Pasamakmuran, dipedalkeun.
  • 1973 – Pasawat séwaan Boeing 707 ngabeledug alatan kahuruan nalika ngadarat di Bandara Kano, Nigeria, nelasan 175 jalma.
  • 1973 – Dina laga tinju parebutan juara dunia kelas beurat di Kingston, Jamaika, panantang George Foreman ngarubuhkeun juara batahan Joe Frazier genep kali dina dua ronde awal, méméh antukna dieureunkeun ku wasit Arthur Mercante.
  • 1984Apple Macintosh, jadi komputer umum munggaran nu ngapopulérkeun pamakéan mos jeung graphical user interface nu dikenalkeun nalika iklan tivi Super Bowl XVIII.
  • 1987 – Pasukan kaamanan Philipina muka témbakan ka kumpulan 10.000 - 15.000 demonstran di Istana Malacanang, nelasan 13 urang.
  • 1995 – Konflik Israél - Palestina: Bom Beit Lid: Di puseur nagri Israél, deukeu Netanya, dua urang Gaza ngabeledugkeun manéh kana hiji tempat transit militer Israél, nelasan 19 urang Israél.
  • 1999 – Misionaris Australia, Graham Staines, katut dua anakna, dibeuleum hirup-hirup ku urang Hindu radikal nalika keur sararé dina mobilna di India Wétan.
  • 2002Kmart jadi toko ritél panggedéna dina sajarah Amérika Sarikat nu ngajukeun panangtayungan kabangkrutan Bab 11.
  • 2006Evo Morales diistrénan minangka Présidén Bolivia, mangrupakeun urang dinya asli munggaran nu jadi présidén.
  • 2007 – Saheunteuna 88 jalma palastra nalika dua bom mobil ngajelegur di pasar Bab Al Sharqi di puseur Baghdad, Irak.
  • 2015 – Hiji beledugan di deukeut beus troli sipil di Donetsk, Ukraina nelasan saheunteuna 13 jalma.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1901 – Ratu Victoria ti Karajaan Inggris (l. 1819)
  • 1901 – Emil Erlenmeyer, kimiawan Jérman (b. 1825)
  • 1973Lyndon B. Johnson, présiden ka-36 AS (l. 1908)
  • 2008 – Heath Ledger, aktor Australia (l. 1979)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png