21 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

21 Maret nyaéta poé ka-80 dina sataun (ka-81 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 285 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1801 – Patempuran Iskandariah lumangsung antara pasukan Inggris jeung pasukan Perancis di deukeut ruruntuhan Nicopolis deukeut Iskandariah, Mesir.
  • 1804Kode Napoléon diadopsi minangka hukum sipil Perancis.
  • 1814Perang Napoléon: Pasukan Austria nyinglar serangan Perancis dina Patempuran Arcis-sur-Aube.
  • 1871Otto von Bismarck ditunjuk minangka kanselir Jérman.
  • 1871 – Jurnalis Henry Morton Stanley mimiti miang pikeun néangan misionaris jeung pangjalajah David Livingstone.
  • 1913 – Leuwih ti 360 jalma palastra sarta 20.000 lianna ngarungsi nalika Banjir Raya Dayton lumangsung di Dayton, Ohio.
  • 1918Perang Dunia I: Phase munggaran Serangan Usum Mekar Jérman, Operasi Michael, dimimitian.
  • 1919 – Républik Komunis Soviét Hongaria diadegkeun, minangka pamaréntahan komunis nu munggaran di Éropa ti saprak Révolusi Oktober di Rusia.
  • 1928Charles Lindbergh dileler ku Madali Kahormatan sabada hasil ngapungkeun pasawat lintas Atlantik sosoranganan.
  • 1935 – Syah Iran Réza Pahlavi sacara rasmi ménta ka komunitas internasional sangkan nyebut Parsi ku ngaran aslina, Iran.
  • 1937 – Pangbantéyan Ponce: Salapan belas jalma di Ponce, Puérto Riko, ditarémbak ku pulisi ku paréntah ti Gupernur Blanton C. Winship nu ditunjuk ku AS.
  • 1943 – Perwira Wehrmacht, Rudolf von Gersdorff, gagal nelasan Hitler.
  • 1945Perang Dunia II: Pasukan Inggris ngabébaskeun Mandalay, Burma.
  • 1945 – Perang Dunia II: Operasi Carthage: Pasawat-pasawat Angkatan Udara Inggris ngaboman markas Gestapo di Kopenhagen, Dénmark. Maranéhna ogé misalah ngancurkeun hiji sakola, nelasan 125 rahayat sipil.
  • 1945 – Perang Dunia II: Bulgaria jeung Uni Soviét hasil mertahankeun wates kalér Leuwi Drawa ngaliwatan Patempuran Pasir Transdanubian.
  • 1960Apartheid: Pangbantéyan Sharpeville di Afrika Kidul: Polisi némbakan sakumpulan démonstrator urang hideung Afrika Kidul, nelasan 69 jalma sarta nyideraan 180 lianna.
  • 1963Panjara Féderal Alcatraz (di California) ditutup.
  • 1965Dr. Martin Luther King, Jr. mingpin 3.200 urang jalma wanci ngamimitian pawéy merjoangkeun hak-hak sipil nu katilu kalina tur nu antukna mawa hasil, ti Selma ka Montgomery, Alabama.
  • 1968Patempuran  Karameh di Yordania antara Pasukan Pertahanan Israél ngalawan pasukan gabungan Angkatan Perang Yordania jeung PLO.
  • 1970 – Proklamasi Poé Bumi nu munggaran dikedalkeun ku Joseph Alioto, Walikota San Fransisco.
  • 1980 – Présidén AS Jimmy Carter ngabéwarakeun boykot kana Olimpiade Usum Panas 1980 di Moskow dina raraga protés kana Perang Soviét-Afghan.
  • 1990Namibia jadi nagara merdéka sabada 75 taun aya dina kakawasaan Afrika Kidul.
  • 1994 – Konvénsi Rangka Gawé PBB pikeun Parobahan Iklim lumaku.
  • 1999 – Bertrand Piccard jeung Brian Jones jadi jalma-jalma nu munggaran hasil ngurilingan dunia maké balon udara.
  • 2006 – Situs sosial média Twitter dijieun.
  • 2009 – Opat pulisi ditémbak mati tur nu kalimana cidera dina dua kajadian panémbakan di Oakland, Califronia.
  • 2018 – Kasangka pangeboman Austin, Mark Conditt, maéhan manéh nalika dibeberik ku pulisi di Austin, Texas.
  • 2019 – Jiangsu Tianjiayi, pabrik kimia di Cina, ngabeledug, nelasan saheunteuna 47 jalma sarta nyideraan 640 lianna.
  • 2019 – PM Selandia Anyar Jacinda Ardern ngabéwarakeun larangan kapamilikan sanjata semi-otomasi militer, 6 poé sabada serangan téror di Christchurch.
  • 2019 – Awéwé urang Bangladesh nu ngabogaan dua rahim ngalahirkeun kembar kaduana 26 poé ti saprak lahirna budak nu kahiji.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Warna Internasional
  • Poé Internasional pikeun Panghapusan Diskriminasi Rasial
  • Poé Leuweung Internasional
  • Poé Down Syndrome Internasional
  • Poé Puisi Internasional
  • Poé Wayang Internasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png