17 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

17 Maret nyaéta poé ka-76 dina sataun (ka-77 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 289 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 45 SM – Dina kameunangan pamungkasna, Julius Caesar ngéléhkeun pasukan Pompéy nu dipingpin ku Titus Labienus jeung Pompey Si Adi dina Patempuran Munda.
  • 432Saint Patrick diculik ti imahna di Inggris ku bajak laut, dijadikeun budak beulian di Irlandia.
  • 1560 – Bénténg Coligny di Pulo Villegagnon di Rio de Janeiro diserang jeung diancurkeun ku Portugis nalika kampanye militerna ngalawan Perancis Antartika.
  • 1677 – Pangepungan Valenciennes wanci Perang Perancis-Walanda, lekasan ku hasilna Perancis ngarebut kota éta.
  • 1776Révolusi Amérika: Pangepungan Boston réngsé nalika Tentara Inggris ngévakuasi pangeusi Boston ka Nova Scotia.
  • 1824Perjangjian Inggris-Walanda ditéken di London, ngabagi arkipelago Malayu. Hasilna, Bobojong Malayu dikawasa ku Inggris, sedeng Sumatra jeung Jawa katut sabudeureunna dikawasa ku Walanda.
  • 1860 – Perang Taranaki Kahiji dimimitian di Taranaki, Selandia Anyar, minangka phasé utama dina Perang Selandia Anyar.
  • 1861 – Karajaan Italia diproklamirkeun, Giuseppe Garibaldi jadi rajana.
  • 1876 – Jéndral Crook ngancurkeun panampungan Indian Cheyennes jeung Sioux Oglala.
  • 1891SS Utopia tabrakan jeung HMS Anson di Gibraltar, 562 tina total 880 panumpang maraot.
  • 1938 – Angkatan Udara Italia dina raraga ngabantuan Fransisco Franco, ngabombardir Barcelona dina Perang Sipil Spanyol.
  • 1939Perang Cina-Jepang Kadua: Patempuran Nanchang lumangsung antara Kuomintang jeung Jepang.
  • 1942 – Kémp Konséntrasi Bełżec dibuka ku dipindahkeunna 30.000 urang Yahudi ti Lublin, Polandia.
  • 1945Sakutu ngabombardir Sumatra Kalér.
  • 1948 – Bélgia, Perancis, Luksemburg, Walanda jeung Inggris naréken Perjangjian Brussel, cikal bakal kana Perjangjian Atlantik Kalér nu bakal ngadegkeun NATO.
  • 1950 – Panaliti di Universitas California, Berkeley, ngabéwarakeun dijieunna unsur ka-98, “californium”.
  • 1957 – Hiji pasawat murag di Cebu, Philipina, nelasan Présidén Philipina Ramon Magsaysay katut 24 urang lianna.
  • 1959Tenzin Gyatso, Dalai Lama ka-14, kabur ti Tibét ka India.
  • 1960 – Présidén AS Dwight D. Eisenhower néken arahan NSC ngeunaan program aksi rahasiah anti-Kuba nu bakal nungtun kana panyerangan Teluk Babi.
  • 1963Gunung Agung di Bali bitu, nelasan kira-kira 1.100 jalma.
  • 1969 – Golda Meir jadi PM awéwé Israél nu munggaran.
  • 1973 – Photo nu meunangkeun Hadiah Pulitzer Burst of Joy dicokot, ngagambarkeun manten tahanan perang dipanggihkeun deui jeung kulawargana, jadi simbul réngséna ilibiung AS dina Perang Viétnam.
  • 1988 – Pasawat jét Kolombia, Boeing 727, murag di sisi gunung di deukeut wates Vénezuéla, nelasan 143 jalma.
  • 1988 – Perang Kamerdékaan Éritréa: Komando Nadew, korp tentara Éthiopia di Éritréa, diserang ku Front Pangbébasan Rakyat Éritréa, minangka aksi bubuka dina Patempuran Afabet.
  • 1992 – Kadutaan Israél di Buenos Aires diserang ku bom mobil, nelasan 29 jalma sarta nyideraan 242 lianna.
  • 1992 – Réferéndum pikeun mungkas apartheid di Afrika Kidul ngaluarkeun hasil 68,7% banding 31,2%.
  • 2000 – Lima ratus tilu puluh anggota panyembahan Pagerakan Réstorasi tina Sapuluh Paréntah Gusti di Uganda maraot dina hiji kahuruan, diangkeuh minangka maéhan manéh masal nu dirancang pamingpinna. Di tempat séjénna, 248 anggota lianna kapanggih maraot ogé.
  • 2003 – Robin Cook, Sekertaris Nagara Urusan Luar Nagri jeung Pasamakmuran, mundur tina Kabinét Inggris alatan teu panuju kana rencana pamaréntah ngilu ilibiung dina serangan ka Irak.
  • 2004 – Pakéwuh di Kosovo: Leuwih ti 22 urang maraot sarta 200 taratu. Tilu puluh lima kuil Ortodoks Sérbia jeung dua masjid alancur.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png