31 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

31 Maret nyaéta poé ka-90 dina sataun (ka-91 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 275 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1492 – Ratu Isabella ti Kastile ngaluarkeun Dekrit Alhambra, maréntahkeun sangkan 150.000 umat Yahudi jeung Islam sangkan arasup Karisten atawa diusir ka luar nagri.
  • 1770  – Immanuel Kant kapéto jadi Profésor Logika jeung Métafisika di Universitas Königsberg.
  • 1822 – Pangbantéyan pangeusi Pulo Chios, Yunani ku soldadu Turki Utsmani, sabada hiji pangbarontakan nu gagal.
  • 1854Komodor Matthew Perry néken Konvénsi Kanagawa jeung Shogun Tokugawa, muka palabuan Shimoda jeung Hakodate pikeun perdagangan AS.
  • 1885 – Karajaan Inggris ngadegkeun Protéktorat Bechuanaland, kiwari Botswana.
  • 1889Munara Eiffel sacara rasmi dibuka.
  • 1899 – Malolo, puseur nagri Républik Philipina Kahiji direbut ku pasukan Amérika.
  • 1917 – Amérika Sarikat ngapimilik India Kulon Dénmark sabada dibeuli saharga $25 juta ti Dénmark, tuluy ngaranna diganti jadi Kapuloan Virgin.
  • 1918 – Pangbantéyan étnis Azerbaijan dilakukeun tentara gabungan Féderasi Révolusioner Arménia jeung Bolsewiks. Ampir 12.000 urang Muslim Azerbaijan perlaya.
  • 1931 –  Lini di Nikaragua ngancurkeun Managua; nelasan 2.000 jalma.
  • 1942Perang Dunia II: Pasukan Jepang nyerang Kapuloan Christmas, tuluy ngarebutna ti Inggris.
  • 1945 – Perang Dunia II: Saurang pilot Jérman nu nyéléwéng mawa kabur pasawat Messerschmitt Me 262A-1 Jérman ka Amérika, hiji pasaawat jét tempur nu munggaran dioperasikeun di dunia, ogé, jadi pasawat munggaran nu murag ka leungeun Sakutu.
  • 1951Remington Rand ngirimkeun komputer UNIVAC I ka Biro Sénsus AS.
  • 1964 – Jénderal Brasil Olímpio Mourão Filho maréntahkeun pasukanna pikeun arasup ka Rio de Janeiro, pikeun ngamimitian kudéta.
  • 1973 – Muhammad Ali kasoran angka ku Ken Norton dina patarungan 12 ronde sarta caréhamna misalah.
  • 1985WrestleMania nu munggaran, panggedéna kagiatan gulat ti WWE (harita WWF), lumangsung di Madison Square Garden di Kota New York.
  • 1991 – Réferéndum kamerdékaan Georgia: Ampir 99 persén para pamilih ngadukung kamérdekaan wilayah éta ti Uni Soviét.
  • 1992 – Perjangjian Féderasi ditaréken di Moskow.
  • 1995 – Pasawat TAROM 371, Airbus A310-300, murag di deukeut Balotesi, Romania, nelasan sakabéh 60 jalma sajeroeunna.
  • 1995Selena artis Amérika kalahiran Méksiko ditelasan ku présidén kleub pamujana, Yolanda Saldivar, di Hotel Days di Corpus Christi, Texas sabada tuduhan Yolanda geus nilep duit kleub.
  • 1998Netscape medalkeun kode sumber Mozilla dina lisensi kode sumber bébas (open source).
  • 2004Perang Irak di Propinsi Anbar: di Fallujah, Irak, opat urang kontraktor Amérika ti Blackwater, AS, nemasing pati sabada hiji serangan.
  • 2017 – Longsor alatan hujan badag narajang Mokoa, Kolombia, nelasan leuwih ti 200 urang.
  • 2018 – Awal tina révolusi Arménia.
  • 2019Elton John ngagabung ka George Clooney pikeun ngagero boykot ka hotel-hotel nu dipimilik ku Sultan Brunei sabada niat Brunei pikeun ngaluarkeun hukum anti-gay nu anyar ngeunaan palaku homosék bisa dihukum mati.
  • 2019Rapper tur aktipis Nipsey Hussle ditémbak nepi kahanteuna dina dadana di salurareun tokona di Los Angeles.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Panémbongan Trans-gender Internasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png