Immanuel Kant

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Immanuel Kant

Immanuel Kant (gumelar di Königsberg, Kerajaan Prusia, 22 April 1724 – tilar dunya di Königsberg, Kerajaan Prusia, 12 Pébruari 1804 dina umur 79 taun). Kiwari, kota kalahiranana ngaranna Kaliningrad di Rusia. Anjeunna ti kulawarga pengrajin basajan. Nalika Kant keur ngora, bisnis anu dipiboga ku bapana bangkrut. Kahirupan kulawargana kudu dirojong ku kulawarga nu séjénna sapiri umpi. Kant miboga sikep handap asor jeung disiplin anu luhur.

Kant tuluy jadi professor logika jeung metafisika di Universitas Königsberg. Anjeunna rutin midangkeun ceramah ngeunaan géografi fisik. Ieu kagiatan terus dilaksanakeun sapanjang taun 1796. Dina bubuka kuliahna, anjeunna nekenkeun tempat géografi di dunya ilmiah. Anjeunna méré dadasar filosofis géografi salaku pangaweruh ilmiah.

Biografi[édit | édit sumber]

Immanuel Kant babar dina taun 1724 di Königsberg. Jenengan bapana nyaéta Johann Georg Kant, salah saurang ahli nyieun baju zirah (baju beusi), jeung Anna Regina Kant.[1]Lian ti éta, bapana dipikawanoh minangka ahli nu dagang, tapi dina taun 1730 nepi ka 1740 dagang di Königsberg beuki nyirorot hasilna. Ieu kaayaan mangaruhan bisnia bapana, antukna nyieun kahirupan kulawargana kakurangan. Indungna maot nalika Kant umur 13 taun, ari bapana Kant nalika umurna ampir 22 taun. Kant diajarkeun atikan dasar di Saint George, tuluy neruskeun ka Collegium Fredericianum, hiji sakola anu ngagem ka ajaran Pietist. Kulawarga Kant sarua ngagem tina agama Pietist, nyaéta agama di Jerman anu kapercayaanna kana agama pangalaman jeung pangajaran kitab suci. Dina taun 1740, Kant kuliah di Universitas Königsberg jeung neuleuman filsafat, matematika, jeung élmu alam. Sanggeus kitu, anjeunna digawé minangka guru swasta salila tujuh taun jeung dina sawaktu Kant nerbitkeun sababaraha naskah nu patali jeung pananya ilmiah. Dina taun 1755-1770, Kant digawé minangka dosen kalawan ngahasilkeun sababaraha sarjana teks rupa-rupa jejer. Gelar professor dicangking Kant di Königsberg dina taun 1770.[2]

Daptar karya[édit | édit sumber]

  • 1755: Allgemeine Naturgeschichte und Theorie des Himmels
  • 1755: meditationum quaerandam de igne saccincta delinetatio
  • 1755: Neue Erhellung der ersten Grundsätze metaphysischer Erkenntnisse
  • 1756: Physische Monadologie
  • 1756: Neue Anmerkungen hyped ngeunaan Erläuterung der Theorie der Winde
  • 1762: Maot falsche Spitzfindigkeit der vier syllogistischen Lingkungan
  • 1763: Versuch, den Begriff der negativen Größen in der Weltweisheit einzuführen
  • 1763: Untersuchung über die Deutlichkeit der Grundsätze der natürlichen Theologie und Moral
  • 1763: Der einzige mögliche Beweisgrund zu einer Démo für das Dasein Gottes
  • 1764: Beobachtungen über das nawarkeun hiji rarasaan des Schönen und Erhabenen
  • 1764: Über die Krankheit des Kopfes
  • 1766: Träume eines Geistersehers erläutert durch Träume der Metaphysik. (Über Emanuel Swedenborg)
  • 1770: Über die Bentuk und maot Prinzipien der sinnlichen und intelligiblen Dunya. (De mundi sensibilis atque intelligibillis forma et principiis.)
  • 1775: Über die verschiedenen Rassen der Menschen
  • 1781: 1. Auflage der Critique der reinen Vernunft
  • 1783: Prolegomena zu einer jeden künftigen Metaphysik, die als Wissenschaft wird auftreten können
  • 1784: Idee zu einer allgemeinen Geschichte di weltbürgerlicher Absicht
  • 1784: Beantwortung der Frage: Was ist Aufklärung
  • 1785: Grundlegung der Metaphysik der Sitten
  • 1786: Metaphysische Anfangsgründe der Naturwissenschaft
  • 1786: Mutmaßlicher Anfang der Menschengeschichte
  • 1787: Critique der reinen Vernunft 2., stark erweiterte Auflage
  • 1788: Critique der praktischen Vernunft
  • 1790: Critique der Urteilskraft
  • 1793: Maot Agama innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft
  • 1793: Über den Gemeinspruch: Das mag dina der Theorie richtig sein, taugt aber nicht für die Praxis
  • 1794: Das Ende aller Dinge
  • 1795: Zum ewigen Frieden
  • 1797: Maot Metaphysik der Sitten
  • 1798: Der Streit der Fakultäten
  • 1798: Anthropologie di pragmatischer Hinsicht abgefasst

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (Basa Inggris)Manfred Kuehn (2001). Kant: A Biography. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-49704-6. 
  2. Immanuel Kant. Encyclopedia of World Biography.