Botswana

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Republic of Botswana
Lefatshe la Botswana
Républik Botswana
Bandéra Botswana Lambang Botswana
Motto
Pula (Rain)
"Hujan"
Lagu
Fatshe leno la rona
(This Land of Ours)
Location of Botswana
Lokasi  Botswana  (paul kolot)

– di Afrika  (paul ngora & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul ngora)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Gaborone
25°40′S 25°55′E
Basa resmi Basa Inggris, Setswana
Démonim Batswana
Pamaréntah Républik parleméntér
 -  Présidén Ian Khama
 -  Wakil Présidén Mompati Merafhe
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 30 Séptémber 1966 
Aréa
 -  Total 581.730 km² (ka-47)
224.610 mil² 
 -  Cai (%) 2,6
Populasi
 -  Perkiraan  2010 2.029.307[1] (ka-144)
 -  Sénsus 2001 1.680.863 
 -  Kapadetan 3,4 /km² (ka-229)
8,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $28,491 milyar[2] 
 -  Per kapita $15.489[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $14,030 milyar[2] 
 -  Per kapita $7.627[2] 
Gini? (1993) 63[3] (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,633[4] (sedeng) (ka-98)
Mata uang Pula (BWP)
Zona wanci Wanci Afrika Tengah (UTC+02)
TLD Internét .bw
Kode telepon +267

Botswana, resmina Républik Botswana (basa Tswana: Lefatshe la Botswana), mangrupa hiji nagara nu dilingkung; aya di Afrika Kidul. Baheulana mangrupa protéktorat Britania Bechuanaland, Botswana maké ngaran anyarna sanggeus merdika dina Pasamakmuran dina 30 Séptémber 1966.

Botswana datar, jeung kira-kira 70% aréana mangrupa Sagara Kalahari. Tepung wates jeung Afrika Kidul di kidul jeung tenggara, Namibia di kulon jeung kalér, jeung Zimbabwe di kalér-wétan. Watesna jeung Zambia di kalér kirang terang tapi panglobana ngan sababaraha ratus méter dina panjang.[5]

Pulitik jeung pamaréntahan[édit | édit sumber]

Artikel utama: Pulitik Botswana, Hak asasi manusa di Botswana
Searchtool.svg
 Tingali ogé: Hubungan luar nagri Botswana.

Pulitik Botswana aya dina républik démokrasi répréséntatif, nu mana Présidén Botswana salaku pupuhu nagara ogé pupuhu pamaréntahan, jeung dina sistem multipartéy. Kakiatana éksekutif dilaksanakeun ku pamaréntah. Kakiatan législatif dibéré kana pamaréntah jeung Parlemén Botswana.

Ti kamerdikaanna didéklarasikeun, sistem partéy geus didominasi ku Partéy Démokratik Botswana. Kahakimanna bébas ti éksekutif jeung législatur. Dumasar kana Transparansi International, Botswana mangrupa nagara di Afrika kalawan korupsi nu pangleutikna jeung miboga réngking nu deukeut jeung Portugal sarta Koréa Kidul.[6] Sanajan kitu, nagara ieu dianggap miboga institusi umum nu paling rusiah.[7] Lagu kabangsaanna nyaéta Fatshe leno la rona.

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Artikel utama: Distrik di Botswana, Sub-distrik di Botswana
Distrik di Botswana

Botswana dibagi kana 16 distrik – 10 distrik désa jeung 6 distrik kota.

  1. Tengah
  2. Ghanzi
  3. Kgalagadi
  4. Kgatleng
  5. Kweneng
  6. Kalér-Wétan
  7. Ngamiland
  8. Kidul-Wétan
  9. Kidul
  10. Chobe

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Catetan jeung réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Central Intelligence Agency (2009). "Botswana". The World Factbook. Diakses tanggal 3 February 2010. 
  2. a b c d "Botswana". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses tanggal 2009-09-01. 
  4. "Human Development Report 2010" (PDF). United Nations. 2010. Diakses tanggal 5 November 2010. 
  5. Zambia-Botswana border
  6. Transparency International 2008 Corruption Perception Index 2008. Retrieved 7-23-09.
  7. Botswana, Southern Africa's most secretive state [1]. Retrieved 12-11-11.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Denbow, James & Thebe, Phenyo C. (2006). Culture and Customs of Botswana. Westport, CT: Greenwood Press. ISBN 0313331782. .
  • Alexander McCall Smith: "The No.1 Ladies' Detective Agency" series.
  • Michael Stanley: A Carrion Déath – part of the Detective Kubu series

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Botswana ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Botswana di Wikivoyage

Coordinates: 24°40′S 25°55′E / 24.667°S 25.917°E / -24.667; 25.917


Countries.png