Lompat ke isi

Namibia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Republic of Namibia
Républik Namibia
Bandéra Namibia Lambang Namibia
Motto
Unity, Liberty, Justice
Lagu
"'Namibia, Land of the Brave"
Location of Namibia
Location of Namibia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Windhoek
22°34.2′S 17°5.167′E
Basa resmi
(Basa wewengkon)
Basa Inggris
(Basa Jérman, Rukwangali, Silozi, Setswana, Damara/Nama, Basa Afrikaans, Basa Herero, Basa Oshiwambo)
Démonim Namibian
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Nangolo Mbumba
 -  Wakil Présidén Netumbo Nandi-Ndaitwah
 -  Perdana Mentri Saara Kuugongelwa-Amadhila
Kamerdikaan
 -  ti Afrika Kidul 21 Maret 1990 
Aréa
 -  Total 825.418 km² (ka-34)
318.696 mil² 
 -  Cai (%) Tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009 2.108.665[1] (ka-142)
 -  Sénsus 2008 2.088.669 
 -  Kapadetan 2,5 /km² (ka-235)
6,6 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $14,596 milyar[2] 
 -  Per kapita $6.952[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $11,865 milyar[2] 
 -  Per kapita $5.651[2] 
Gini? (2003) 70,7[1] (luhur pisan) (ka-1)
HDI (2010) 0,606[3] (sedeng) (ka-105)
Mata uang Dolar Namibia (NAD)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) WAST (UTC+2)
TLD Internét .na
Kode telepon +264
Peta Namibia, dumasar gambar radar ti The Map Library

Namibia, resmina Républik Namibia (Citakan:Lang-af, Basa Jérman: Republik Namibia), nyaéta hiji nagara di Afrika beulah kidul. Nagara ieu wawatesan jeung Samudra Atlantik di kulon, jeung Angola sarta Zambia di kalér, jeung Botswana di wétan, sareng jeung Afrika Kidul di kidul jeung wétan. Nagara ieu merdika ti Afrika Kidul dina 21 Maret 1990, mimiluan Perang Kamerdikaan Namibia. Ibu kota jeung kota panggedéna nyaéta Windhoek. Namibia mangrupa nagara anggota ti Pasarikatan Bangsa-Bangsa (PBB), Komunitas Pamekaran Afrika Kidul, Uni Afrika, jeung Pasamakmuran Bangsa-Bangsa.

Galeri[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Cutatan suku[édit | édit sumber]

  1. a b Central Intelligence Agency (2009). "Namibia". The World Factbook. Diakses tanggal 23 January 2010.  Archived 23 April 2020 di Wayback Machine
  2. a b c d "Namibia". International Monetary Fund. Diakses tanggal 21 April 2011.  Archived 3 Januari 2012 di Wayback Machine
  3. "Human Development Report 2010" (PDF). United Nations. 2010. Diakses tanggal 5 November 2010.  Archived 21 Nopémber 2010 di Wayback Machine

Bacaan[édit | édit sumber]

  • Vedder, Heinrich (1997). Das alte Südwestafrika. Südwestafrikas Geschichte bis zum Tode Mahareros 1890 [The old South-West Africa. South-West Africa's history until Maharero's death 1890] (dalam German) (7th ed.). Windhoek: Namibia Scientific Society. ISBN 0 949995 33 9. 

Réferénsi umum[édit | édit sumber]

  • AIDSinAfrica.net Web Publication (2007), Retrieved 20 May 2007. From Aidsinafrica.net Archived 2017-09-19 di Wayback Machine
  • Christy, S.A. (2007) Namibian Travel Photography
  • Community Based Natural Resource Management (CBNRM) Programme Details (n.d.). Met.gov.na Archived 2007-06-09 di Wayback Machine
  • Cowling, S. 2001. Succulent Karoo (AT 1322) World Wildlife Fund Website: Worldwildlife.org Archived 2011-12-25 di Wayback Machine
  • Horn, N/Bösl, A (eds), Human rights and the rule of law in Namibia, Macmillan Namibia 2008.
  • Horn, N/Bösl, A (eds), The independence of the judiciary in Namibia, Macmillan Namibia 2008.
  • KAS Factbook Namibia, Facts and figures about the status and development of Namibia, Ed. Konrad-Adenauer-Stiftung e.V.
  • Korenromp, E.L., Williams, B.G., de Vlas, S.J., Gouws, E., Gilks, C.F., Ghys, P.D., Nahlen, B.L. (2005). Malaria Attributable to the HIV-1 Epidemic, Sub-Saharan Africa. Emerging Infectious Diséases, 11, 9, 1410–1419.
  • Lange, Glenn-marie. Wéalth, Natural Capital, and Sustainable Development: Contrasting Examples from Botswana and Namibia. Environmental & Resource Economics; November 2004, Vol. 29 Issue 3, pp. 257–83, 27 p.
  • Fritz, Jean-Claude . La Namibie indépendante. Les coûts d'une décolonisation retardée, Paris, L'Harmattan, 1991.
  • Spriggs, A. 2001. Namib Desert (AT1315) World Wildlife Fund Website: Worldwildlife.org Archived 2006-06-15 di Wayback Machine
  • Spriggs, A. 2001. Namibian Savannah Woodlands (AT1316) World Wildlife Fund Website: Worldwildlife.org Archived 2011-12-26 di Wayback Machine
  • Spriggs, A. 2001. Namibian Savannah Woodlands (AT0709) World Wildlife Fund Website: Worldwildlife.org Archived 2012-01-24 di Wayback Machine
  • Stefanova K. 2005. Protecting Namibia’s Natural Resources. EjournalUSA. Archived 2008-01-10 di Wayback Machine
  • UNEP, UNDP, WRI, and World Bank. 2005. Nature in Local Hands: The Case for Namibia’s Conservancies. Wri.org Archived 2007-07-15 di Wayback Machine
  • World Almanac. 2004. World Almanac Books. New York, NY

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pék paluruh émbaran nu leuwih loba ngeunaan Namibia ku jalan nyungsi proyék sabaraya Wikipédia
Définisi kamus ti Wiktionary
Buku téks ti Wikibooks
Cutatan ti Wikiquote
Téks sumber ti Wikisource
Gambar jeung média ti Commons
Warta ti Wikinews
Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntahan
Atikan

Citakan:Namibia topics

Citakan:Former German colonies

Citakan:English official language clickable map