15 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

15 Maret nyaéta poé ka-74 dina sataun (ka-75 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 291 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 44 SMMarcus Junius Brutus katut batur sabondrolna, Gaius Cassius Longinus, Decimus Junius Brutus, jeung sababaraha urang Sénator Roma nelasan Julius Caesar.
  • 1493Christopher Columbus mulang ka Spanyol sabada lalampahanna nu kahiji ka Amérika.
  • 1781 – Perang Révolusi Amérika: Patempuran Gedong Pangadilan Guilford: Deukeut daérah nu kiwari nelah ku Greensboro, North Carolina, 1.900 tentara Inggris dina pingpinan Jénderal Charles Cornwallis ngéléhkeun pasukan gabungan Amérika nu jumlahna 4.400 urang.
  • 1819 – Fisikawan Perancis, Augustin Fresnel kajojo minangka juara Grand Prix Académie des Sciences pikeun tulisanna, “Catetan Sumebarna Cahaya”. Nu ngabuktikeun Integral Fresnel, ngajéntrékeun dina panjang nu kawates, cahaya nyebar kana kalangkang, nu kukituna, ngagugurkeun téori asupna gaya beurat kana galura cahaya beunang Newton.
  • 1827 – Universitas Toronto diadegkeun.
  • 1888Perang Inggris-Tibét dimimitian.
  • 1895Kuil Heian diadegkeun di Jepang.
  • 1906 – Pausahaan Rolls-Royce dirasmikeun.
  • 1916 – Présidén AS Woodrow Wilson ngirim 4.800 tentara AS ka wates AS-Méksiko pikeun ngudag Pancho Villa, saurang Jéndral Révolusi Méksiko.
  • 1917Tsar Nicholas II ti Rusia turun tahta, mungkas kakawasaan Dinasti Romanov salila 304 taun di Rusia.
  • 1922 – Sabada Mesir meunangkeun kamerdékaan nominal (merdéka tapi euweuh pamaréntahan) ti Inggris, Fuad I jadi Raja Mesir.
  • 1926 – Dikatator Theodoros Pangalos kapilih jadi présidén Yunani tanpa saingan.
  • 1939 – Carpatho-Ukraina ngamerdékakeun manéh, tapi dicapluk poé isukna ku Hongaria.
  • 1941 – Maskapai Pangapungan Philipina mimiti operasi, mangrupakeun maskapai komérsil kahiji tur pangkolotna di Asia.
  • 1943Perang Dunia II: Patempuran Kharkov Katilu: Urang Jérman ngarebut deui Kharkov ti tentara Soviét ngaliwatan campuh peuheur di jalanan.
  • 1951 – Industri minyak Iran dinasionalisasi.
  • 1952 – Di Cilaos, Réunion, Madagaskar, curah hujan 1870 mm (73 inchi) dian période 24 jam, mangrupakeun rékor dunia anyar.
  • 1978Somalia jeung Éthiopia néken pasini daméy pikeun mungkas perang antara kadua nagara.
  • 1986 – Tilu puluh tilu jalma palastra nalika Hotél New World di Singapur rugrug.
  • 1990Mikhail Gorbachev kapilih jadi présidén Soviét nu kahiji.
  • 1991Sergei Bubka mecahkeun rékor luncat gantar, 6,41 m.
  • 1991 – Perang Tiis: Perjangjian Pamérésan Ahir mimiti lumaku, Républik Féderal Jérman meunangkeun deui kakawasaan pinuhna dina ngolah nagri.
  • 2008 – Panampungan amunisi heubeul ngabeledug di hiji urut dépot amunisi militer di Désa Gërdec, Albania, nelasan 26 jalma.
  • 2011 – Perang Sodara di Syria dimimitian.
  • 2019 – Lima puluh hiji jalma palastra sarta opat puluh salapan lianna taratu dina panémbakan ku saurang jalma basanjata di Masjid Al Noer jeung di Linwood Islamic Center di Christchurch, Selandia Anyar.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 44 SMJulius Caesar, kaésar Romawi (l. 100 SM)
  • 1975 – Aristotle Onassis, pangusaha Yunani (l. 1906)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Internasional Nolak kana Kaheurasan Pulisi
  • Poé Hak Konsumén Dunia
  • Poé Budaya, Daméy, Dialog jeung Pilem Muslim
  • Poé Pidato Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

https://en.wikipedia.org/wiki/March_15

Nuvola apps clock.png