Madagaskar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
  • Repoblikan'i Madagasikara  (Malagasi)
  • République de Madagascar  (basa?)
Républik Madagaskar
Bandéra Madagaskar Ségel Madagaskar
Motto
  • "Fitiavana, Tanindrazana, Fandrosoana" (basa?)
  • "Amour, patrie, progrès" (basa?)
  • "Cinta, Lemah Cai, Kamekaran"[1]
Lagu
Ry Tanindrazanay malala ô!
Oh, Lemah Kacinta Karuhun Urang!

Location of Madagaskar
Lokasi  Madagaskar  (orange)

– di Afrika  (light blue & dark grey)
– di Uni Afrika  (light blue)

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Antananarivo
18°55′S 47°31′E
Basa resmi
Grup étnis (2004[2])
Démonim Malagasi[3][4]
Pamaréntah Républik sémi-présidénsial unitary
 -  Présidén Hery Rajaonarimampianina
 -  Perdana Mentri Jean Ravelonarivo
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 26 Juni 1960 
 -  Konstitusi kiwari 17 Nopémber 2010 
 -  Cai (%) 0.009%
Populasi
 -  Perkiraan  2012[5] 22,005,222 (ka-53)
 -  Sénsus 1993 12,238,914 
GDP (PPP) Perkiraan 2014
 -  Total $33.642 miliar[6] 
 -  Per kapita $1,429[6] 
GDP (nominal) Perkiraan 2014
 -  Total $11.188 miliar[6] 
 -  Per kapita $475[6] 
Gini? (2010) 44.1 
HDI (2013) 0.498 (ka-155)
Mata uang Malagasy ariary (MGA)
Zona wanci EAT (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) not observed[7] (UTC+3)
TLD Internét .mg
Kode telepon ++261[7]

Republik Madagaskar nyaéta hiji nagara pulo di Samudra Hindia, ucul basisir wétan Afrika. Pulo Madagaskar nyaéta pulo pangbadagna kaopat di dunya. Sajaba pulo utama, sawatara pulo leutik di sakurilingna ogé jadi klaim republik ieu, nyaéta Pulo Juan de Nova, Pulo Europa, Kapuloan Glorioso, Pulo Tromelin, sarta Bassas da India. Sanajan sacara géografis padeukeut jeung Afrika, sajarah géologi, biologi, sarta démografi Madagaskar béda jeung wewengkon daratan utama buana éta.

Umumna arkeolog mercayaan Madagaskar mimiti dicicingan kira-kira antara 300 SM sarta 500 M ku bangsa Austronesia anu anjog jeung parahu cadik ti Kalimantan sarta Sulawesi di kapuloan Indonésia. Geura-giru sanggeus éta, bangsa Bantu dina Afrika datang ngaliwatan Selat Mozambik, tuluy nu nyicingan pulo éta mimitian galo. Saterusna bangsa Arab sarta bangsa Afrika Wétan séjénna beuki nambahan galona penduduk. Madagaskar diparéntah ku karajaan lokal Merina di abad ka-19 sarta mangrupa bagian ti jajahan kolonial Perancis antara 1890-1960, sarta saprak waktu éta Republik Madagaskar jadi nagara anu indepénden.

Republik ieu tiheula dingaranan Malagasi, sawaktu merdika ti Perancis dina warsih 1960. Alatan hubungan anu beuki goréng kalayan urut pangjajahna, ngaranna saterusna digantian jadi Madagaskar. Ngaran Malagasi masih dipaké pikeun nyebutkeun basa sarta bangsana.

  1. Le Comité Consultatif Constitutionnel (1 October 2010). "Projet de Constitution de la Quatrième République de Madagascar" (dalam bahasa fr). Madagascar Tribune. Diarsipkan dari yang asli pada 24 Agustus 2011. Diakses pada 24 Agustus 2011. 
  2. "MADAGASCAR: general data". Populstat.info. Diakses pada 15 Juli 2013. 
  3. "Demonyms – Names of Nationalities". Geography.about.com. Diakses pada 15 Juli 2013. 
  4. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama NatGeo1
  5. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama cia
  6. a b c d "Madagascar". International Monetary Fund. 
  7. a b Bradt (2011), p. 2.