12 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

12 Maret nyaéta poé ka-71 dina sataun (ka-72 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 294 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1689 – James II ti Inggris balabuh di Kinsale, ngamimitian Perang Williamite di Irlandia.
  • 1811Perang Bobojong: Sapoé sabada hasil ngalakukeun pangawalan, Marsekal Perancis Michel ney sakali deui hasil nahan pangudagan pasukan Inggris-Portugis dina Patempuran Redinha.
  • 1913 – Pijadieun puseur nagri Australia sacara rasmi dingaranan Canberra.
  • 1918Moskow jadi puseur nagri Rusia deui sabada 215 taun saméméhna di Saint Petersburg.
  • 1928 – Di California, Waduk St. Francis rebah; ngabalukarkeun banjir nu nelasan 431 jalma.
  • 1930Mahatma Gandhi ngamimitian Pawéy Uyah, pawéy 200 mil ka laut dina raraga protés kana monopoli uyah di India ku Inggris.
  • 1938 – Pasukan Jérman nyaplok Austria.
  • 1940Perang Usum Tiis: Finlandia néken Perjangjian Daméy Moskow jeung Uni Soviét, nyérénkeun ampir kabéh wilayah Karella Finlandia.
  • 1942Perang Jawa lekasan ku nyarerahna Komando Amérika-Inggris-Walanda-Australia ka Karajaan Jepang di Bandung, Jawa Kulon, Hindia Walanda.
  • 1947Perang Tiis: Doktrin Truman diproklamirkeun pikeun ngareundeutkeun panyebaran komunisme.
  • 1950 – Musibah pasawat Llandow nelasan 80 jalma nalika pasawat éta murag di deukeut Sigingstone, Wales. Wanci harita kacilakaan ieu mangrupakeun kacilakaan jomantara pangparah-parahna.
  • 1967Suharto dilantik ku MPR minangka Pajabat Présidén Indonésia.
  • 1968Mauritius nampa kamerdékaan ti Inggris.
  • 1993 – Sababaraha bom ngabeledug di Mumbay, India, nelasan kira-kira 300 jalma sarta nyideraan ratusan lianna.
  • 1993Koréa Kalér ngabéwarakeun bakal kaluar tina Perjangjian Non-Proliferasi Nuklir sarta nolak ngijinan para inspéktor arasup ka lokasi nuklir di nagara éta.
  • 1999 – Manten anggota Pakta Warsawa, Céko, Hongaria jeung Polandia arasup NATO.
  • 2003 – Zoran Đinđić, PM Sérbia, ditelasan di Belgrade.
  • 2003 – The World Health Organization sacara rasmi medalkeun pangingetan global ngeunaan sumebarna Severe acute respiratory syndrome (SARS).
  • 2004 – Présidén Koréa Kidul, Roh Moo Hyun dimakzulkeun ku Déwan Nasional; pamakzulan munggaran dina sajarah nagara éta.
  • 2009 – Pialang Bernard Madoff ngaku salah pikeun salah sahiji palanggaran panggedéna di sajarah Wall Street.
  • 2011 – Hiji réaktor di Panyengkat Tanaga Nuklir Fukushima Daiichi ngabeledug sarta ngaluarkeun radioaktif ka sabudeureunna sapoé sabada lini jeung tsunami Tohoku 2011.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré /poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Dunia pikeun Panolakan Panyénsoran Siber

Tumbu luar[édit | édit sumber]

https://en.wikipedia.org/wiki/March_12

Nuvola apps clock.png