5 Maret

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

5 Maret nyaéta poé ka-64 dina sataun (ka-65 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 301 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1046Nasir Khusraw ngamimitian lalampahan tujuh taunna ka Wétan Tengah nu jagana bakal diguar dina bukuna Safarnama.
  • 1616 – Buku Nicolaus Copernicus, Révolusi Surga Bunder diasupkeun kana Indéks Buku nu Dilarang, sabada 73 taun ti wanci medalna.
  • 1770 – Pangbantéyan Boston: Lima urang Amérika, kaasup Crispus Attucks, ditarémbak nepi kahanteuna ku pasukan Inggris dina hiji kajadian nu bakal ngilu micu kana Perang Révolusi Amérika lima taun ti harita.
  • 1811Perang Bobojong: Pasukan Perancis dina pingpinan Marshal Victor kasoran nalika nyegah tentara Inggris-Portugis-Spanyol pikeun kaluar tina Pangepungan Cádiz dina Patempuran Barrosa.
  • 1824Perang Inggris-Burma Kahiji: Inggris sacara résmi nyatakeun perang ka Burma.
  • 1836Samuel Colt maténkeun produksi model kahiji révolver, kaliber 34.
  • 1872 – George Westinghouse maténkeun rém angin nu digunakeun pikeun karéta api.
  • 1906 – Pangbarontakan Moro: Angkatan Perang Amérika ngabawa saloba-lobana pasukan ngalawanan kaum pribumi Moro dina Patempuran Bud Dajo Kahiji, ngan nyésakeun genep urang nu hirup kénéh ti urang Moro.
  • 1940 – Genep patinggi anggota politbiro Soviét, kaasup Joseph Stalin, néken hiji surat paréntah pikeun éksékusi 25.700 urang kaum cendikia Polandia kaasup 14.700 tahanan perang Polandia, hiji kajadian nu engkéna nelah ku pangbantéyan Katyn.
  • 1942Perang Dunia II: Pasukan Jepang ngarebut Batavia, puseur Hindia Walanda nu geus teu aya nu ngajaga sabada ditinggalkeun ku garnisun KNIL jeung Batalion Pasukan Hideung Australia ka Buitezorg (kiwari Bogor) jeung Bandung.
  • 1946Perang Tiis: Winston Churchill medalkeun babasan “Hordeng Wesi (Iron Cutain)” dina pidatona di Kampus Westminster, Missouri.
  • 1953 – Joseph Stalin, panglila-linana pamingpin Uni Soviét, maot di Volynskoe dacha di Moskow sabada katarajang cerebral hemorrhage (geutihan na otak) opat poé saméméhna.
  • 1960Présidén Sukarno ngabubarkeun DPR hasil pamilu 1955, sarta ngaganti ku DPR Gotong Royong
  • 1963 – Béntang-béntang musik country Amérika, Patsy Cline, Hawkshaw Hawkins, Cowboy Copas katut pilotna, Randy Hughes naremasing pati alatan pasawatna murag di Camden, Tennessee.
  • 1965Intifadah Maret: Pangabarontakan sayap kiwa lumangsung di Bahrain nolak kana kahadiran kolonial Inggris.
  • 1970Perjangjian Non-Proliferasi Sanjata Nuklir lumaku sabada diratifikasi ku 43 nagara.
  • 1974Perang Yom Kipur: Pasukan Israél malundur ti Sisi Kulon jeung Terusan Suéz.
  • 1981ZX81, pionir komputer imahan munggaran di Inggris, dipedalkeun ku Panalitian Sinclair sarta kaituna payu kajual leuwih ti 1,5 juta unit di sakuliah dunya.
  • 2003 – Di Haifa, 17 urang Israél palastra dina pangeboman maéhan manéh beus 37 Haifa.
  • 2012Badéy Tropis Irina nelasan leuwih ti 75 jalma nalika ngaliwatan Madagaskar.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

https://en.wikipedia.org/wiki/March_5

Nuvola apps clock.png