Taun kabisat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Taun kabisat (Basa Inggris: Leap year) nyaéta taun nu ngalaman nambahan sapoé anu tujuanana keur nyaluyukeun jeung tanggal taun astronomi.[1] Dina sataun teu campleng 365 poé, tapi 365 poé 5 jam 48 menit 45,1814 detik. Lamun ieu hal euweuh lajuning lakuna, unggal 4 taun bakal kakurangan ampir sapoé (pernahna 23 jam, 15 menit 0,7256 detik). Keur ngonvérsi ieu hal, unggal 4 taun sakali (taun anu bisa dibagi 4), dibéré sapoé tambahan: 29 Pebruari. Tapi sabab 5 jam 48 menit 45,1814 detik kurang ti 6 jam, ku kituna taun-taun anu dibagi 100 (unggal taun 1900), lain taun kabisat, iwal nu bisa dibagi 400 (seperti taun 2000).

Algoritma[édit | édit sumber]

Aya algoritma nu gampang dipikaharti keur nangtukeun taun nu kaasup kana taun kabisat anu dijéntrékeun ieu di handap.

  1. Lamun angka taun bisa dibagi 400, éta taun pasti taun kabisat.
  2. Lamun angka taun teu bisa dibagi 400 tapi bisa dibagi 100, éta taun pasti lain taun kabisat.
  3. Lamun angka taunna teu bisa dibagi 400, henteu bisa dibagi 100 tapi bisa dibagi 4, éta taun kaasup taun kabisat.
  4. Lamun angka taunna teu bisa dibagi 400, henteu bisa dibagi 100, teu bisa dibagi 4, éta taun lain kaasup taun kabisat.

Taun Kabisat nurutkeun wangenan di luhur aya sanggeus lumakuna kalender Gregorian (1582). Pseudocode keur nangtukeun sataun nu mangrupa tahun kabisat atawa lain:

if year modulo 4 is 0
then
if year modulo 100 is 0
then
if year modulo 400 is 0
then
is_leap_year
else
not_leap_year
else is_leap_year
else not_leap_year

atawa

if year is divisible by 400 then is_leap_year
else if year is divisible by 100 then not_leap_year
else if year is divisible by 4 then is_leap_year
else not_leap_year

Kalénder Tionghoa jeung Yahudi[édit | édit sumber]

Kalénder Tionghoa jeung Yahudi ngagunakeun 19 taun keur 7 bulan dina19 matahari.

Bulan Taun Selisih taun
0 0 0
1 3 3
2 6 3
3 8 2
4 11 3
5 14 3
6 17 3
7 19 2

Dina taun kabisat kalénder Tionghoa nambahan sabulan (30 poé) anu disebut Lunari Yahudi  sabulan (30 poé) dina taun Adar.

Kalénder Hijriyah[édit | édit sumber]

Kalénder Hijriyah ngagunakeun 29 taun keur 11 bulan dina 29 matahari.

Bulan Taun Selisih taun
0 0 0
1 2 2
2 5 3
3 8 3
4 10 2
5 13 3
6 16 3
7 18 2
8 21 3
9 24 3
10 26 2
11 29 3

Dina taun kabisat kalénder Hijriyah bakal nambahan sapoé (30 poé) dina taun Dzulhijjah.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Meeus, Jean (1998), Astronomical Algorithims, Willmann-Bell, p. 62