18 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

18 Désémber nyaéta poé ka-352 dina sataun (ka-353 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 13 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1271Kublai Khan ngaganti ngaran karajaanna jadi "Yuan" (元 yuán), sacara resmi nandaan awal Dinasti Yuan Mongolia jeung China.
  • 1499 – Palawanan lumangsung di Alpujarras minangka walonan kana paksaan kudu parindah agamana umat Islam di Spanyol.
  • 1622 – Pasukan Portugis meunang ngalawanan Karajaan Kongo dina Patempuran Mbumbi di tempat nu kiwari nelah Angola.
  • 1916Perang Dunia I: Patempuran Verdun réngsé nalika pasukan Jérman dina pingpinan Kapala Staf Erich von Falkenhayn diéléhkeun ku Perancis, sarta nandangan karugian korban 337.000 jalma.
  • 1939 – Perang Dunia II: Patempuran Helogoland Bight lumangsung, campuh utama nu munggaran di jomantara.
  • 1944 – Perang Dunia II: Tujuh puluh tujuh B-29 Superfortress jeung 200 pasawat séjénna ti AU ka-14 AS ngaboman Hankow, China, minangka markas logistik Jepang.
  • 1966 – Satelitt Saturnus, Epimetheus, katimu ku astronom Richard Walker.
  • 1981 – Pasawat Ruisa pangebom strategis Tu-160 munggaran ngapung, panggedéna pasawat tempur di dunia, panggedéna pasawat supersonik, sarta panggedéna pasawat nu jangjangna bisa digular-gilir.
  • 2005 – Perang Sipil Chad dimimitian nalika grup palawanan nu diangkeuh meunang dukungan ti nagara tatangga Sudan medar serangan ka Adré.
  • 2006 – Banjir kahiji dina sarangkéan banjir narajang Malaysia. Korban jiwa tina sakabéh banjir saheunteun 118 jalma, sarta leuwih ti 400.000 urang diungsikeun.
  • 2018 – Hiji météor ngabeledug di saluhueun Laut Bering nu kakuatanna sapuluh kalieun bom atom ngancurkeun Hiroshima di taun 1945, dina tanggal 18 Désémber 2018 jam 23:55 GMT.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Migran Internasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png