25 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

25 Désémber nyaéta poé ka-359 dina sataun (ka-360 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 6 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1000 – Karajaan Hongaria diadegkeun ku Raja Stephen I.
  • 1926 - Kaisar Taishō Jepang pupus. Putrana, Pangeran Hirohito diangkat salaku Kaisar Shōwa.
  • 1492 – Kapal tilu tihang Santa María, nu dipingpin ku Christopher Columbus, neunggar karang di Haiti alatan salah panawangan.
  • 1553 – Patempuran Tucapel: Indian Mapuche pingpinan Lautaro ngéléhkeun pangjajah Spanyol sarta nelasan gupernu Chili, Pedro de Valdivia.
  • 1758Komét Halley kasawang ku Johann Georg Palitzsch, mastikeun benerna ramalan Edmund Halley ngeunaan wanci liliwatanna. Hal ieu mangrupakeun liliwatan hiji komet nu munggaran nu geus diramalkeun ti saméméhna.
  • 1809 – Dr. Ephraim McDowell midangkeun operasi ngangkat rahim nu munggaran, miceun 22 pon tumor.
  • 1837 – Perang Seminole Kadua: Jénderal Amérika, Zachary Taylor, mingpin 1.100 pasukan ngalawanan Seminoles (gabungan urang Indian) dina patempuran Dano Okeechobee.
  • 1868 – Présidén AS Andrew Johnson ngahampura sakabéh véteran perang ti Konfederasi.
  • 1941Perang Dunia II: Patempuran Hong Kong réngsé, ngamimitian pangjajahan Jepang di Hong Kong.
  • 1951 – Hiji bom ngajelegur di imahna Harry T. Moore jeung Harriette V. S. Moore, pamingpin Pagerakan Hak-Hak Sipil, nelasan Harry saharita sarta sacara fatal nyideraan Harriette.
  • 1968 – Pangbantéan Kilvenmani: Opat puluh opat urang Dalit (kaum nu katindes di India) dibeuleum tug ka hanteuna di Désa Kizhavenmani, Tamil Nadu, minangka wawales kana kampanye kanaékan gajih ku pagawé-pagawé buruh Dalit.
  • 1989 – Révolusi Romania: Présidén kasingkir Romania, Nicolae Ceausescu, katut bojona, Elene, diputus hukuman mati sarta diéksékusi sabada hiji sidang pangadilan nu singket.
  • 1991Mikhail Gorbachev mundur tina présidén Uni Soviét (nu ogé bubar poé isukna). Réferendum Ukraina réngsé sarta Ukraina sacara resmi ninggalkeun Uni Soviét.
  • 2003 – Pasawat UTAGE 141, Boeing 727-223, murag di Bandara Cotonou di Bénin, nelasan151 jalma.
  • 2012 – Pasawat Antonov An-72 ti Kazakhstan ragrag di deukeut kota Shymkent, Kazakhstan, nelasan 27 jalma.
  • 2016 – Pasawat Tupolev Tu-154 Kamentrian Pertahanan Rusia nu ngangkut anggota Énsembel Alexandrov murag ka Laut Hideung teu lila sabada leupas landas, nelasan kabéh 92 jalma sajeroeunna.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png