Haiti

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République d'Haïti
Repiblik Ayiti
Républik Haiti
Bandéra Haiti Lambang Haiti
Motto
Liberté, Égalité, Fraternité [1]
Lagu
La Dessalinienne

Location of Haiti
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port-au-Prince
18°32′N 72°20′W
Basa resmi Basa Perancis
Kréol Haiti
Grup étnis  95% hideung
5% mulatto jeung bodas[2]
Démonim Haitian
Pamaréntah Républik kahijian semi-présidénsial
 -  Présidén Michel Martelly
 -  Perdana Mentri Garry Conille
Pawangunan
 -  Koloni Perancis didéklarasikeun
(Traktat Ryswick)
30 Oktober 1697 
 -  Kamerdikaan didéklarasikeun 1 Januari 1804 
 -  Kamerdikaan diakuan ku Perancis 17 April 1825 
Aréa
 -  Total 27.750 km² (ka-140)
10.714 mil² 
 -  Cai (%) 0,7
Populasi
 -  Perkiraan  2011 9.719.932[2] (ka-87)
 -  Kapadetan 350,27 /km² 
907,22 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $11,477 milyar[3] (ka-139)
 -  Per kapita $1.164[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $6,632 milyar[3] (ka-134)
 -  Per kapita $673[3] 
Gini? (2001) 59,2[4] (luhur pisan
HDI (2010) Red Arrow Down.svg 0,404[5] (handap) (ka-145)
Mata uang Gourde (HTG)
Zona wanci (UTC-5)
TLD Internét .ht
Kode telepon +509

Haiti (Basa Perancis: Haïti [a.iti]; Kréol Haiti: Ayiti [ajiti]), resmina Républik Haiti (République d'Haïti; Repiblik Ayiti), nyaéta hiji nagara Karibia di bagian kulon pulo Hispaniola, di kapuloan Antillen Gedé. Ayiti (daratan pagunungan luhur) nyaéta ngaran urang pribumi Taíno atawa Amerindian pikeun pulo ieu. Titik pangluhurna nagara ieu nyaéta Pic la Selle, dina 2.680 metres (8,793 ft). Aréa total Haiti nyaéta 27.750 km²s (10,714 mil²) sarta ibu kotana nyaéta Port-au-Prince. Basa resmina nyaéta Basa Kréol Haiti jeung Basa Perancis.

Lini 7,0 narajang Haiti jeung ngarobohkeun Port-au-Prince dina 12 Januari 2010. Kira-kira jumlah korban nu pupusna nepi ka 220.000 jiwa.[6] Pakiraan ku pamaréntah Haiti malih leuwih gedé.[7] Istana Kaprésidénan, Parlemén jeung raloba wangunan penting lianna ancur. Organisasi bantosan Amérika Sarikat geus nyumbang $2 milyar. Digabung jeung donasi internasional lianna, dana ieu ditujukeun pikeun ngawangun deui nagara ieu.[8]

Departemén, arrondissement, jeung komune[édit | sunting sumber]

Informasi salajengna: Departemén di HaitiArrondissement di Haiti, and Komune di Haiti

Administratifna, Haiti dibagi kana 10 departemén.

Departemén-departeménna nyaéta (kalawan ibu kotana di jero kurung):

Departemén di Haiti
  1. Artibonite (Gonaïves)
  2. Centre (Hinche)
  3. Grand'Anse (Jérémie)
  4. Nippes (Miragoâne)
  5. Nord (Cap-Haïtien)
  6. Nord-Est (Fort-Liberté)
  7. Nord-Ouest (Port-de-Paix)
  8. Ouest (Port-au-Prince)
  9. Sud-Est (Jacmel)
  10. Sud (Les Cayes)

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Pasal 4 Konstitusi
  2. a b "Haiti". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diarsipkan dari yang asli pada 3 Maret 2011. 
  3. a b c d "Haiti". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  4. "Gini Index". World Bank. Diakses pada 2 Maret 2011. 
  5. "International Human Development Indicators: Haiti". United Nations Development Programme. Éror: titimangsa teu valid. Diarsipkan dari yang asli pada 3 Maret 2011. 
  6. – A Call to Action: Haiti at 6 months World Vision Australia, 12 July 2010. Retrieved 13 January 2011.
  7. "Haiti quake death toll rises to 230,000", BBC, 2010-02-10.
  8. NPR (August, 2011). "How Haiti's Aid Money is Being Spent". 

Material luar[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  • Cassá, Roberto. 1995. Los indios de las Antillas. Madrid: MAPFRE. Series: Pueblos y lenguas indígenas, 10.
  • Wilson, Samuel M. 1990. Hispaniola: Caribbean chiefdoms in the age of Columbus. Univ. of Alabama Press.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Haiti ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Haiti di Wikivoyage

Organisasi Bantosan

Citakan:Haiti topics

Geografi lokal
Kaanggotaan internasional


Countries.png