5 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

5 Désémber nyaéta poé ka-339 dina sataun (ka-340 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 26 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1492Christopher Columbus jadi urang Éropa munggaran nu nincekkeun sukuna di Pulo Hispaniola (kiwari Haiti jeung Républik Dominika).
  • 1757 – Perang Tujuh Taun: Patempuran Leuthen: Frederick II ti Prusia mingpin pasukan Prusia meunang mutlak ka pasukan Austria pingpinan Pangéran Charles Alexander ti Lorraine.
  • 1865 – Perang Kapuloan Chincha: Péru ngabalad jeung Chili ngalawanan Spanyol.
  • 1934 – Krisis Habasyah: Pasukan Itali nyerang Wal Wal di Habasyah, perlu opat poé pikeun ngarebut kota éta.
  • 1941Perang Dunia II: Patempuran Moskow, Georgy Zhukov males nyerang bébéakan ka pasukan Jérman.
  • 1945 – Perang Dunia II: Pangapungan 19, hiji skuadron nu diwangun ku lima kapal TBF Avengers, ngiles di Segitilu Barmuda, mangrupakeun salah sahiji misteri leungitna pasawat pangsohorna dina sajarah.
  • 1952Great Smog / Kabut Raya: Kabut tiis lumungsur di London, nyampur jeung polusi hawa, nelasan saheunteuna 12.000 jalma dina minggu-minggu jeung bulan-bulan kahareupna.
  • 1955 – E. D. Nixon jeung Rosa Parks mingpin Boykot Beus Montgomery di Alabama, Amérika Sarikat.
  • 1964 – Lloyd J. Old manggihan kaitan munggaran antara major histocompatibility complex (MHC) jeung panyakit —leukeumia cucurut— naratas jalan pikeun nyukcruk pentingna MHC dina réspon sistém kawedukan.
  • 1977Mesir mutuskeun hubungan diplomasi jeung Syria, Libya, Aljazair, Irak sarta Yaman Kidul, minangka waleran kana Déklarasi Tripoli ngalawan Mesir.
  • 1995 – Perang Sodara Sri Langka: Pamaréntah Sri Langka ngabéwarakeun geus hasil nalukeun bénténg Tamil di Jafna.
  • 2005 – Lini 6.8 Mw  Dano Tanganyika ngeundeuk-ngeundeuk provinsi-provinsi wétan Républik Démokratik Kongo ku Inténsitas Mercalli maksimum X (Ékstrim), nelasan genep jalma.
  • 2006 – Komodor Frank Bainimarama ngarebut pamaréntahan di Fiji.
  • 2013 – Serangan milisi Anshar al-Syariah di kompléks Kamentrian Patahanan di Sana'a, Yaman, nelasan saheunteuna 56 jalma sarta nyideraan 200 séjénna..
  • 2017Komite Olimpiade Internasional ngalarang Rusia pikeun ulubiung dina Olimpiade Usum Tiis 2018 alatan kasus doping di Olimpiade Usum Tiis 2014.

Nu babar[édit | édit sumber]

  • 852 – Zhu Wen, kaésar Tionghoa nu ngadegkeun Dinasti Liang (td. 912)
  • 1537 – Ashikaga Yoshiaki, shōgun Jepang (td. 1597)
  • 1782 – Martin Van Buren, présiden ka-8 Amérika (d. 1862)
  • 1901Walt Disney, animatur Amérika, nu ngadegkeun The Walt Disney Company (td. 1966)
  • 1927Bhumibol Adulyadej, raja Thailand (td. 2016)
  • 1962Ribut Waidi, pamaén bola Indonésia (td. 2012)
  • 1978 – Marcelo Zalayeta, pamaén bola Uruguay
  • 1989 – Kwon Yuri, panyanyi jeung artis Koréa

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Taneuh Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png