Wolfgang Amadeus Mozart

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart painted by Delahaye 1772.jpg
Mozart
Babar: 27 Januari 1756
Salzburg, Austria
Pupus: 5 Desember 1791
Kawarganagaraan: Austria
Genre: Musik
Subjék: sastrawan
Dipangaruhan: Opera, Musik

Wolfgang Amadeus Mozart anu ngaran aslina Johannes Chrysostomus Wolfgangus Gottlieb Mozart manéhna dibaptis minangka Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teofilus Mozart.[1]. Mozart nyaéta ngaran sanggeus Aki ti pihak indungna sarta sanggeus Saint dina tanggal kalahiranna, Johannes Chrysostomus. Lahir di Salzburg, 27 Januari 1756, maot di Wina, Austria, 5 Désémber 1791, manéhna saurang komponis sarta bisa disebut jalma pangjeniusna dina sajarah musik kulon.[2] Anak ti Leopold Mozart sarta pamajikanana, Anna Maria Pertl.[2] Leopold nyaéta saurang komposer pamaén biola, suksés sarta concertmaster asisten di pangadilan Salzburg.[2]

Mozartkugeln

Karir[édit | sunting sumber]

Wolfgang mimitian nulis minuets dina umur 5 taun sarta simfoni dina umur 9 taun.[2] Sabot manéhna taun, manéhna sarta lanceukna, Maria Anna (anu katelahna "Nannerl"), ngalakonan sauntuyan konser ka pangadilan Éropa sarta dayeuh-dayeuh badag.[2] Kadua barudak éta maénkeun keyboard, tapi Wolfgang jadi virtuoso biola ogé.[2] Di Paris, Mozart ngora medar karya kahijina, opat sonata pikeun clavier kalayan biola anu nyumponan (1764). Dina 1768 manéhna nyusun opera kahijina, La Finta Semplice, anu premier di Salzburg.[2] Dina 1769-70, Leopold sarta Wolfgang ngalakonan tur ngaliwatan Italia.[2] Lalampahan di Italia nu kahiji ngahontal penclutna dina hiji opera anyar, Mitridate, balik di Ponto, diwangun pikeun Milan.[2] Dina dua lalampahan Italia saterusna manéhna nulis dua opera leuwih pikeun Milan, Ascanio di Alba (1771) sarta Lucio Silla (1772).[2] Karya musikna aya dina tilu tahap: mimiti (1761-1772), pertengahan (1772-1781), sarta ahir (1781-1791) anu dipikawanoh pangalusna Mozart diwangun leuwih ti 600 karya kaasup: 21 panggung sarta opera karya, 15 Misa, leuwih ti 50 simfoni, 25 piano konserto, 12 konserto biola, 27 konser arias, 17 sonata piano, 26 String kuartet, sarta potongan séjénna.[2] Gayana pohara unik, henteu kawas loba gaya musik di waktuna. Jalma-jalma henteu ngahargaan musik anu radikal alatan maranéhanana henteu mengerti Mozart anu kompleks sarta rongkah musik.[2] Dina taun-taun saterusna, Mozart ngagabungkeun loba unsur musik sarta gaya ti sagala rupa nagara ka dina na digawé. Digawé nepi ka larut Na ngawengku tilu opera anu pangkacelukna, The Perkawinan Figaro, Don Giovanni, Cosi fan Tutte, ditulis kalayan kolaborasi jeung Lorenza da Ponte sarta potongan pamungkas gereja tilu, Misa di C minor, Ave Verum Corpus, sarta Requiem.[2] Kadua Misa di C Minor sarta Requiem tetep can bérés.[2] Mozart punjul dina saban wangun di mana manéhna diwangun.[2] Sajamanna manggihan ambivalensi hariwang sarta eusi émosional rumit musikna hésé dipahaman. Biasa jeung gaya, cahya déét musik rococo, panongton aristokrat henteu bisa narima kompleksitas musik nu jero.[2] Tapi, jeung Josef Haydn, Mozart nyampurnakeun wangun grand simfoni, opera, kuartet gésék, sarta konserto anu menandai période klasik dina musik.[2] Dina opera wawasan psikologis rongkah Mozart nyaéta unik dina sajarah musik. Musikna informasi pakasaban Haydn saterusna sarta ti generasi saterusna ti komposer, utamana Beethoven.[2] Kasuksésan karyanya terus nepi ka ahir, sanajan téma anu leuwih poék tina kapeurihan sarta isolasi tumuwuh leuwih ditandaan dina sawatara warsih pamungkas, sarta komposisina terus ngaluarkeun daya, hususna pikeun musisi sarta nu mikaresep musik.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (en)Boigrafi Mozart (Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (en)Situs Azopera: Mozart(Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
Nulis.jpg