27 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

27 Januari nyaéta poé ka-27 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 338 poé (339 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1785Universitas Georgia diadegkeun minangka universitas umum munggaran di Amérika Sarikat.
  • 1820 – Hiji Ékspédisi Rusia pingpinan Fabian Gottlieb von Bellingshausen jeung Mikhail Petrovich Lazarev manggihan daratan Antartika.
  • 1825Kongrés AS nyatujuan kana Wilayah Indian (kiwari Oklahoma), ngalancarkeun jalan pikeun pamindahan urang Indian Wétan dina naon anu disebut "Jalur Cipanon".
  • 1868Perang Boshin: Patempuran Toba-Fushimi dimimitian antara pasukan Shogun Tokugawa ngalawan faksi-faksi pro-kakaisaran; éngkéna shogun kasoran sarta mangrupakeun poin penting pikeun Réstorasi Méiji.
  • 1869 – Perang Boshin: Tokugawa ngadegkeun Républik Ezo di Hokaido.
  • 1880Thomas Edison nampa patén pikeun bohlam.
  • 1918 – Perang sodara di Finlandia dimimitian.
  • 1927Ibnu Saud jadi raja Nejad.
  • 1943Perang Dunia II: Pasukan Udara ka-8 nyiapkeun 91 pasawat B-17 jeun B-24 pikeun nyerang pabrik U-boat di Wilhelmshaven, Jérman. Ieu téh mangrupakeun serangan bom Amérika ka Jérman nu munggaran.
  • 1944 – Perang Dunia II: Pangepungan Leningrad salila 900 poé lekasan.
  • 1951 – Operasi Ranger: Amérika nguji coba nuklir di Situs Uji Coba Nevada.
  • 1973 – Kasapukan Daméy Paris sacara rasmi mungkas Perang Viétnam. Kolonél William Nolde nu maot nalika keur perang jadi korban perang pamungkas ti AS nu kacatetkeun.
  • 1980 – Ku cara réréongan jeung pamaréntah Kanada, genep diplomat Amérika hasil dikaluarkeun tina pacéngkadan di Iran, minangka klimaks tina operasi panyalametan "Canadian Caper".
  • 1983 – Poros pilot Torowongan Seikan, torowongan handapeun laut pangpanjangna di dunia (53.85 km) antara Pulo Honsu jeung Hokaido di Jepang, hasil nembus ujung ka ujung.
  • 1996 – Dina hiji kudéta militer, Kolonél Ibrahim Baré Mainassara nyingkirkeun présidén kahiji Nigeria nu kapilih sacara démokratis, Mahamane Ousmane.
  • 1996 – Jérman mimiti miéling Poé Panginget-nginget Panelasan Massal Internasional.
  • 2002 – Beledugan di hjij fasilitas panyimpenan militer di Lagos, Nigeria, nelasan saheunteuna 1.100 jalma sarta ngungsikeun 20.000 séjénna.
  • 2010 – Krisis konstitusional Honduras 2009 réngsé nalika Porfirio Lobo Sosa manjing présidén Honduras.
  • 2011Arab Spring: Révolusi di Yaman dimimitian nalika 16.000 pamoha démonstrasi di Sana'a.
  • 2013 – Dua ratus opat puluh dua jalma maraot dina hiji kahuruan di kleub peuting di Kota Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Panginget-nginget Holocaust Internasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png