19 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

19 Januari nyaéta poé ka-19 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 346 poé (347 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1419Perang Saratus Taun: Rouen nyerah ka Henry V ti Inggris, nganggeuskeun panalukan deui Inggris ka Normandia.
  • 1817 – Pasukan nu diwangun ku 5.423 soldadu, dipingpin ku Jénderal José de San Martín, meuntas Pagunungan Andes ti Argéntina pikeun ngabébaskeun Chili sarta tuluy Péru.
  • 1839Pausahaan Dagang India Wétan Inggris, ngarebut Aden.
  • 1871Perang Perancis-Prusia: Dina pangepungan Paris, Prusia meunangkeun Patempuran St. Quentin. Sedeng usaha Perancis pikeun kaluar tina pangepungan dina Patempuran Buzenval gagal dina poé isukna.
  • 1883 – Sistém panyaangan listrik nu maké kabél di luhur, beunang Thomas Édison, mimiti jalan di Roselle, New Jersey.
  • 1915Georges Claude maténkeun néon tabung sangkan bisa dimangfaatkeun dina iklan.
  • 1915 – Dina Perang Dunia I, kapal zeppelin Jérman ngaboman kota Great Yarmouth jeung King's lynn di Karajaan Inggris, nelasan saheunteuna 20 jalma, minangka pangeboman ti awang-awang ka targét sipil nu munggaran.
  • 1917 – Beledugan Silvertown: Hiji jeleguran pabrik mésiu di London nelasan 73 jalma sarta ngabalukarkeun leuwih ti 400 lianna tatu. Seuneu nu dihasilkeunna ngakibatkeun karusakan leuwih ti £2 juta.
  • 1920Sénat AS milih teu asup kana Liga Bangsa-Bangsa.
  • 1945Perang Dunia II: Pasukan Soviét ngabébaskeun Łódź Ghetto. Tina leuwih ti 200.000 pangeusina, kurang ti 900 nu hirup kénéh nalika pangdiukan Nazi.
  • 1946 – Jénderal Douglas MacArthur ngadegkeun Pangadilan Militer Internasional Wétan Jauh di Tokyo pikeun nyidang para penjahat perang Jepang.
  • 1960 – Jepang jeung Amérika Sarikat néken Perjangjian Kaamanan Mutual AS-Jepang.
  • 1974China ngawasa Kapuloan Paracel sabada hiji patelak antara armada laut China jeung Viétnam Kidul.
  • 1977 – Présidén Gerald Ford ngahampura Iva Toguri D'Aquino (alias "Tokyo Rose").
  • 1981 – Krisis sandera Iran: Pajabat AS jeung Iran néken pasini pikeun ngabébaskeun 52 sandera Amérika nu geus ditahan salila 14 bulan.
  • 1983 – Kriminal perang Nazi, Klaus Barbie ditéwak di Bolivia.
  • 1983 – Apple Lisa, komputer pribadi munggaran ti Apple Inc. nu ngabogaan GUI jeung mos dibéwarakeun.
  • 1986Virus komputer IBM munggaran dipedalkeun. Virus boot sector nu katelah ku (c)Brain, di jieun ku Farooq Alvi sadulur , cenah pikeun nyegah pangopian ilegal kana software buatan maranéhna.
  • 1991Perang Teluk: Irak némbakeun rudal Scud nu kadua ka Israél, ngakibatkeun 15 urang cidera.
  • 1997Yasser Arafat mulang ka Hébron sabada leuwih ti 30 taun sarta tuluy ngilu kana parayaan pikeun panyérénan kota pamungkas nu dicepeng ku Israél di Sisi Kulon.
  • 2007 – Jurnalis Turki-Arménia, Hrant Dink ditelasan di hareupeun kantorna di Istambul ku ultra nasionalis Turki, rumaja 17 taun, Ogün Samast.
  • 2012 – Situs pangbagi file nu ngamarkas di Hong Kong, Megaupload, ditutup ku FBI.
  • 2014 – Hiji serangan bom ka konpoy/aleutan tentara di Kota Bannu, Pakistan, nelasan 26 soldadu Pakistan sarta nyideraan 38 séjénna.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png