13 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

13 Januari nyaéta poé ka-13 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 352 poé (353 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1797Perang Révolusi Perancis: Perang laut antara kapal perang Perancis ngalawan dua frigate Inggris di leupas basisir Brittany, réngsé ku dilelepkeunna kapal Perancis, ngabalukarkeun korban jiwa leuwih ti 900 urang.
  • 1815Perang 1812: Pasukan Inggris ngarebut Darmaga Peter di St. Marys, Georgia, hiji-hijina patempuran nu lumangsung di nagara bagéan ieu.
  • 1840 – Kapal uap Lexington kahuruan jeung tilelep opat mil di leupas basisir Long Island, korban jiwa 139 urang.
  • 1842Dr. William Brydon, saurang asistén tukang bedah ti Pasukan India Wétan Inggris wanci Perang Inggris - Afghanistan, jadi kawentar alatan jadi ngan saurang-urangna nu salamet ti 4.500 tentara sarta 12.000 pangiring kémah, nalika harita manéhna nepi ka panyalindungan garnisun di Jalalabad, Afghanistan.
  • 1847 – Pasini Cahuenga ngaréngsékeun Perang Méksiko - Amérika di California.
  • 1888National Geographic Society diadegkeun di Washington, D.C.
  • 1895 – Perang Itali - Éthiopia Kahiji: patempuran bubuka, Patempuran Coatit, dimeunangkeun ku Italia.
  • 1898 – Artikel Émile Zola, J'accuse…! ngébréhkeun skandal Dreyfus.
  • 1908 – Kahuruan Gedong Opera di Boyertown, Pennsylvania nelasan 171 jalma.
  • 1910 – Siaran radio umum munggaran lumangsung; pidangan langsung tina opera Cavlleria Rusticana jeung Pagliacci disiarkeun ngaliwatan galura jomantara ti Gedong Opera Metropolitan New York.
  • 1915 – Lindu 6,7 Mw  Avezzano ngendag-ngendag Propinsi L'Aquila di Italia ku inténsitas Mercalli maksimum XI (Ekstrim), nelasan puluhan rébu jalma.
  • 1942Henry Ford maténkeun mobil pelastik nu 30% leuwih énténg batan mobil biasa.
  • 1942 – Perang Dunia II: Mimiti dipakéna jok pecleung ku saurang pilot panyoba Jérman dina pasawat jét tempur Heinkel He 280.
  • 1950 – Kapal selam Inggris HMS Truculent tubrukan jeung hiji kapal minyak di Muara Thames, nelasan 64 jalma.
  • 1951Perang Indochina Kahiji: Patempuran Vĩnh Yên dimimitian antara Perancis jeung Viétnam.
  • 1958 – Tentara Pangbébasan Maroko nyerang patroli Spanyol dina Patempuran Edchera.
  • 1963 – Kudéta di Togo ngabalukarkeun maotna Présidén Sylvanus Olympio.
  • 1964 – Kakacoan Anti-Muslim lumangsung di Kalkuta, ngaalatankeun maotna 100 jalma.
  • 1972 – PM Kofi Abrefa Busia jeung Présidén Edward Akufo-Addo ti Ghana disingkirkeun dina hiji kudéta militer teu badarah ku Kolonél Ignatius Kutu Acheampong.
  • 1982 – Saharita sabada ngapung, pasawat jét Air Florida 90, Boeing 737, nabrak Jalan Jambatan ka-14 di Washington, D.C. sarta murag ka Leuwi Potomac, nelasan 78 jalma, kaasup opat pamaké motor.
  • 1985 – Hiji karéta panumpang tikecemplung ka hiji ranca di Éthiopia, nelasan 428 jalma, minangka panggoréng-goréngna kacilakaan karéta di Afrika.
  • 1986 – Pecéngkadan salila sabulan lumangsung di Adén, Yaman Kidul, antara pangrojong Ali Nasir Muhammad jeung Abdul Fattah Ismail, ngakibatkeun korban jiwa rébuan jalma.
  • 1988Lee Teng Hui jadi urang Taiwan pituin nu munggaran ngajabat minangka Présidén Républik China.
  • 1990 – Douglas Wilder jadi urang Amérika Afrika munggaran nu kapilih jadi gupernur, manéhna ngajabat minangka Gupernur Virginia.
  • 1991 – Pasukan Uni Soviét nyerang para pangrojong kamerdékaan Lithuania di Vilnius, nelasan 14 jalma jeung nyideraan 1.000 lianna.
  • 1993Konvénsi Sanjata Kimia (singk. Inggris, CWC) ditaréken.
  • 1998 – Alfredo Ormando ngaduruk manéh di Alun-Alun St. Peter, dina raraga protés kana homophobia.
  • 2001 – Lini narajang Él Salvador, nelasan leuwih ti 800 jalma.
  • 2012 – Kapal laut pangjalajah Costa Concordia tilelep di leupas basisir Italia alatan kaléléwodéhan jeung teu tanggung jawabna kaptén kapal Fransesco Schettion. Tilu puluh dua jalma kabéjakeun palastra.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png