7 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

7 Januari nyaéta poé ka-7 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 358 poé (ka-359dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1558 – Pasukan Perancis pingpinan Francis, Ménak Guise, ngarebut Calais, wilayah kontinén pamungkas nu dipimilik ku Inggris.
  • 1610Galileo Galilei mimiti nyawang opat siki bulan Galileo-na (bulan Jupiter); Ganymede, Callisto, Io jeung Europa.
  • 1738 – Hiji pasini daméy ditéken antara Peshwa Bajirao jeung Jai Singh II sabada kameunangan urang Maratha dina Patempuran Bhopal.
  • 1782 – Bank komérsil Amérika nu munggaran, Bank Amérika Kalér dibuka.
  • 1785 – Urang Perancis Jean-Pierre Blanchard jeung urang Amérika John Jeffries lumampah ti Dover, Inggris ka Calais, Perancis maké balon gas.
  • 1894 – William Kennedy Dickson meunangkeun patén pikeun filem gambar gerak.
  • 1904 – Sinyal darurat "CQD" dijieun, ukur pikeun digantikeun dua taun kahareupna ku "SOS".
  • 1927 – Layanan telepon trans-atlantik munggaran diadegkeun, ti New York ka London.
  • 1935Benito Mussolini jeung Menlu Perancis Pierre Laval néken Kapaheutan Perancis Italia.
  • 1940Perang Usum Tiis: Divisi ka-9 Finlandia nahan sarta ngancurkeun pasukan Soviét nu leuwih loba mangtikel-tikel di jalan Raate-Suomussalmi.
  • 1942Perang Dunia II: Panyerangan pasukan Jepang ka Bobojong Bataan di Philipina dimimitian.
  • 1948 – Pilot Kentucky Air National Guard, Thomas Mantell, murag nalika ngungudag hiji barang nu disangka UFO.
  • 1954 – Percobaan Georgetown-IBM: Pintonan publik munggaran tina sistém panerjemah mesin lumansung di New York, di kantor pusat IBM.
  • 1959AS ngaku kana pamaréntah anyar Kuba, Fidel Castro.
  • 1973 – Mark Essex némbak sapuluh jalma nepi kahanteuna sarta nyideraan 13 séjénna di Hotél Howard Johnson di New Orleans, Louisiana, méméh ditémbak mati ku patugas pulisi.
  • 1979Perang Indochina Katilu: Perang Kamboja - Viétnam: Phonm Pénh murag ka pasukan panyeran Viétnam, ngakibatkeun Pol Pot jeung Khmér Beureum kalaluar ti dinya.
  • 1984Brunéi jadi anggota ASEAN nu kagenep.
  • 1991 – Roger Lafontant, manten pamingpin Tonton Macoute di Haiti, nyoba ngalkukeun kudéta nu ditungtungan ku panahanan dirina.
  • 1993Perang Bosnia: Tentara Bosnia nyieun serangan dadakan ka Désa Kravica di Serbrenica.
  • 1999 – Pangadilan Sénat pikeun pangmakzulan Présidén AS Bill Clinton dimimitian.
  • 2015 – Dua jalma basanjata ngalakukeun panémbakan massal di kantor majalah Charlie Hebdo di Paris, nelasan 12 jalma sarta nyideraan 11 lianna.
  • 2015 – Bom mobil ngabeledug saluareun sakola pulisi di puseur nagri Yaman, Sana'a, korban palastra saheunteuna 38 jalma sarta leuwih ti 63 tatu.

Nu Babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png