6 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

6 Januari nyaéta poé ka-6 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 359 poé (360 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1492 – Monarki Katolik Ferdinand jeung Isabella asup ka Granada, ngaréngsékeun Reconquista (éra pamaréntahan Islam).
  • 1641 – Perang Arauco: Pasamoan Quilin kahiji dilumangsungkeun, ngareureuhan sawatara waktu pacéngkadan antara Indian Mapuche jeung urang Spanyol di Chili.
  • 1781 – Patempuran Jersey, Inggris mentalkeun usaha pamungkas Perancis pikeun nyerang Jersey ti Kapuloan Channel.
  • 1838 – Alfred Vail saparakanca mintonkeun sistém telegraph ngagunakeun titik jeung garis (hai ieu minangka awal kaluarna kode Morse).
  • 1839 – Peuting Angin Tohaga, badéy pangaruksakna ti saprak 300 taun ka tukang nyapukeun Irlandia, ngancurkeun atawa ngaruksak leuwih ti 20% imah-imah di Dublin.
  • 1847Samuel Colt meunangkeun kontrak munggaran pikeun pangjualan péstol révolver ka pamaréntahan AS.
  • 1912 – Géofisikawan Jérman, Alfred Wegener, munggaran medar téori panggéséran kontinén.
  • 1929Ibu Teresa nepi ka Kalkuta, India, liwat laut, pikeun ngamimitian nulungan jalma-jalma sangsara jeung jalma-jalma gering.
  • 1941 – Présidén AS Franklin D. Roosevelt nepikeun pidato Opat Kabébasan (Four Freedom) dina pidato taunan présidén.
  • 1947Pan American Airlines jadi pausahaan pangapungan munggaran nu nawarkeun tikét ngurilingan dunia.
  • 1950Inggris ngaku ka Républik Rakyat China, hubunganna jeung Taiwan jadi ngaheurasan.
  • 1951Perang Koréa: Awal pangbantéan Ganghwa, hiji kajadian di mana kira-kira 200 - 1.300 urang komunis Koréa Kidul ditelasan.
  • 1960 – Pasawat National Airlines 2511 ancur ku bom di tengah jomantara nalika ngapung ti Kota New York rék Miami.
  • 1967Perang Viétnam: Korp Marinir AS jeung pasukan ARVN medar "Operasi Lima Galangan Kapal" di délta Leuwi Mékong.
  • 1978 – Makuta St. Stephen (ogé nelah ku Makuta Suci Hongaria) dipulangkeun ka Hongaria ku AS nu geus ngeukeuweuk ti saprak Perang Dunia II.
  • 1989 – Satwant Singh ieung Kehar Singh divonis mati pikeun konspirasi nelasan PM Indira Gandhi. Dua jalma éta diéksékusi poé éta ogé.
  • 1992 – Présidén Georgia Zviad Gamsakhurdia kabur ti nagrina alatan kudéta militer.
  • 1993 – Pasukan Kamanan Perwatesan (singk. Inggris BSF) India nelasan 55 urang Kashmir di Sopore, Jammu jeung Kashmir, minangka wawales kana serangan milisi ka patroli BSF.
  • 2005 – Edgar Ray Killen (anggota Ku Klux Klan) didakwa pikeun pamaténian Chaney, Goodman jeung Schwener di taun 1964.
  • 2005 – Tabrakan karéta di Graniteville, South Carolina, Amérika Sarikat, ngaleupaskeun kurang leuwih 60 ton gas klorin.
  • 2012 – Dua puluh genep jalma palastra sarta 63 tatu nalika saurang pangebom maéhan manéh ngabeledugkeun dirina di hiji kantor pulisi di Damaskus.
  • 2017 – Lima jalma palastra jeung genep séjénna tatu dina hiji panémbakan massa di Darmaga Lauderdale - Bandara Internasional Hollywood di Broward County, Florida.

Nu babar[édit | édit sumber]

  • 1412Joan of Arc, pajoang rakyat Perancis (td. 1431)
  • 1883Kahlil Gibran, philosop, sastrawan, seniman Amérika-Libanon (td. 1931)
  • 1969 – Norman Reedus, aktor Amérika
  • 1982 – Eddie Redmayne, aktor Inggris
  • 1984 – Kate McKinnon, artis Amérika
  • 1987 – Zhang Lin, atlét renang China
  • 1994 – Lim Jae-beom / JB, panyanyi, aktor Koréa Kidul (Got7)

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png