8 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

8 Januari nyaéta poé ka-8 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 357 poé (358 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1806 – Tanjung Harepan jadi koloni Inggris.
  • 1815Perang 1812: Patempuran New Orleans: Andrew Jackson mingpin pasukan Amérika meunang ngalawan pasukan Inggris.
  • 1877Crazy Horse jeung para prajuritna campuh dina patempuran pamungkas ngalawan Amérika Sarikat di Gunung Ajag, Téritorial Montana.
  • 1889 – Herman Hollerith meunangkeun patén pikeun kalkulator kartu tusuk-na.
  • 1926Abdul Aziz bin Saud diistrénan jadi Raja Hijaz.
  • 1936 – Dekrit Kashf-e hijab diterapkeun ku Reza Shah di Iran, maréntahkeun pulisi sangkan ngudaran tiung/hijab ti awéwé mana waé di tempat umum.
  • 1945Perang Dunia II: Pasukan Pasamakmuran Philipina nyerang pasukan Karajaan Jepang di Luzon Kalér.
  • 1956 – Operasi Auca: Lima misionaris AS ditelasan ku urang Indian Huaorani di Ékuador teu lila sabada maranéhna papanggihan.
  • 1972 – Tumut kana tekenan Internasional, Présidén Pakistan Zulfikar Ali Bhutto ngabébaskeun pamingpin Bengali Syéh Mujibur Rahman, nu di panjara alatan ngedéklarasikeun kamerdékaan Bangladesh.
  • 1977 – Dina 37 menit tilu bom ngajelegur di Moskow, Rusia, Uni Soviét, nelasan tujuh jalma. Bom éta disangkakeun ka kelompok separatis Arménia.
  • 1989 – Pasawat British Midland 92, Boeing 737-400, murag kana jalan tol M1 antara London - Leeds, nelasan 41 tina 126 jalma nu aya na jero kapal.
  • 1996 – Hiji pasawat kargo Antonov An-32 murag kana hiji pasar nu ramé di Kinshasa, Zairé, nelasan 223 jalma di darat sarta dua ti genep kru pasawat.
  • 2003 – Pasawat Turkish Airlines 634 murag deukeut Bandara Diyarbakir, Turki, nelasan sakabéh kru katut 70 tina 75 panumpang..
  • 2003 – Pasawat Air Midwest 5481 murag di Bandara Charlotte-Douglas, Charlotte, North Carolina, nelasan 21 jalma sajeroeunna.
  • 2005Kapal selam nuklir AS USS San Francisco dina kacepetean pinuh nabrak gunung sahandapeun laut, tapi bisa kénéh ngambang jeung dioméan.
  • 2009 – Lini 6,1 Mw di kaléreun Kosta RIka nelasan 15 jalma sarta natuan 32 séjénna.
  • 2010 – Jalma basanjata ti juru témbak Front Pangbébasan Kantong Cabinda nyerang beus nu ngangkut tim sepakbola nasional Togo nu keur di jalan rék ka Piala Afrika 2004, nelasan tilu urang.
  • 2011 – Usaha panelasan ka anggota Kongrés ti Arizona, Gabrielle Giffords sarta dituluykeun ku panémbakan di Casas Adobes. Arizona ku Jared Lee Loughner, nelasan lima jalma. Giffords tatu dina sirahna tapi kasalametkeun kénéh. Loughner dicerek ku urang dinya harita kénéh.
  • 2016Joaquín Guzmán, tukang ngiderkeun obat kakoncara, kacerek deui sabada kabur ti hiji panjara pangamanan maksimal di Méksiko.
  • 2020 – Dina raraga ngawales maotna Qassem Soleimani opat poé saméméhna, Iran nyerang dua pangkalan udara militer AS di Irak ku sababaraha misil, ngakibatkeun karusakan, tapi taya korban jiwa.
  • 2020 – Pasawat Ukraina, Boeing 737, murag di Téhéran, teu lila sabada ngapung. Sakabéh 176 jalma jeroeun kapal palastra.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png