Kosta Rika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Pikeun kota di nagara lian, tempo Costa Rica, Sinaloa jeung Costa Rica, Mato Grosso do Sul.
Pikeun marga tutuwuhan Costa Rica, tempo Sicyos.
República de Costa Rica
Républik Kosta Rika
Bandéra Kosta Rika Lambang Kosta Rika
Motto
"Vivan siempre el trabajo y la paz"
Lagu

Noble patria, tu hermosa bandera
Location of Kosta Rika
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
San José
9°56′N 84°5′W
Basa resmi Basa Spanyol
Basa régional Mekatelyu, Bribri
Démonim Costa Rican; Tico
Pamaréntah Démokrasi konstitusional
(Républik présidénsial)
 -  Présidén Laura Chinchilla
 -  Wakil Présidén ka-1 Alfio Piva
 -  Wakl Présidén ka-2 Luis Liberman
Kamerdikaan Didéklarasikeun 
 -  ti Spanyol 15 Séptémber 1821 
 -  ti Méksiko (Kakaisaran Méksiko Kahiji) 1 Juli 1823 
 -  ti Amérika Tengah Sarikat 21 Maret 1847 
 -  Diakuan ku Spanyol 10 Méi 1850 
 -  Konstitusion 7 Nopémber 1949[1] 
Aréa
 -  Total 51.100 km² (ka-128)
19.653 mil² 
 -  Cai (%) 0,7
Populasi
 -  Perkiraan  2011 4.301.712[2] (ka-123)
 -  Kapadetan 84[2] /km² (ka-107)
220 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $51,166 milyar[3] 
 -  Per kapita $11.215[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $35,780 milyar[3] 
 -  Per kapita $7.843[3] 
Gini? (2009) 50[4] (luhur
HDI (2011) 0,744[5] (luhur) (ka-69)
Mata uang Colón Kosta Rika (CRC)
Zona wanci UTC−06:00 (UTC-6)
TLD Internét .cr
Kode telepon +506

Kosta Rika, resmina Républik Kosta Rika (basa Spanyol: Costa Rica atanapi República de Costa Rica, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðe ˈkosta ˈrika]) nyaéta hiji nagara multibasa, multiétnis, jeung multibudaya di Amérika Tengah, wawtesan jeung Nikaragua di kalér, Panama di tenggara, Samudra Pasfik di kulon, sarta Laut Karibia di wétan.

Propinsi, kanton, jeung distrik[édit | édit sumber]

Kosta Rika miboga 7 propinsi, nu mana salajengna dibagi kana (total 81) kanton (basa Spanyol: cantón, leuwih ti 1: cantones), unggalna diluluguan ku mayor. Mayor dipilih saban 4 taun ku masarakat kanton. euweuh badan législatif propinsi. Kanton teras dibagi kana (total 421) distrik (distritos).

Propinsi-propinsina nyaéta:

Propinsi di Kosta Rika
  1. Alajuela
  2. Cartago
  3. Guanacaste
  4. Heredia
  5. Limón
  6. Puntarenas
  7. San José

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Central Intelligence Agency (2011). "Costa Rica". The World Factbook. Langley, Virginia: Central Intelligence Agency. Diakses tanggal 2011-10-04. 
  2. a b Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INEC) (2011-12-20). "Costa Rica tiene 4 301 712 habitantes" (dalam Spanish). INEC, Costa Rica. Diakses tanggal 2011-12-20. 
  3. a b c d "Costa Rica". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
  4. "Gini Index". World Bank. Diakses tanggal 2011-03-02. 
  5. UNDP Human Development Report 2011. "Table 1: Human Development Index and its components" (PDF). UNDP. Diakses tanggal 2011-11-03.  pp. 4, 42 (see Table 2.4 and Box 2.10) and 128

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Edelman, Marc. Peasants Against Globalization: Rural Social Movements in Costa Rica Stanford: Stanford University Press, 1999.
  • Sebastian Huhn: Contested Cornerstones of Nonviolent National Self-Perception in Costa Rica: A Historical Approach, 2009.
  • Lara, Sylvia Lara, Tom Barry, and Peter Simonson. Inside Costa Rica: The Essential Guide to Its Politics, Economy, Society and Environment London: Latin America Buréau, 1995.
  • Lehoucq, Fabrice E. and Ivan Molina. Stuffing the Ballot Box: Fraud, Electoral Reform, and Democratization in Costa Rica Cambridge: Cambridge University Press, 2002.
  • Lehoucq, Fabrice E. Policymaking, Parties, and Institutions in Democratic Costa Rica, 2006.
  • Palmer, Steven and Iván Molina. The Costa Rica réader: History, Culture, Politics Durham and London: Duke University Press, 2004.
  • Sandoval, Carlos. Thréatening Others: Nicaraguans and the Formation of National Identities in Costa Rica Athens: Ohio University Press, 2004.
  • Wilson, Bruce M. Costa Rica: Politics, Economics, and Democracy: Politics, Economics and Democracy. Boulder, London: Lynne Rienner Publishers, 1998.
  • Blake, Beatrice. "The New Key to Costa Rica" Berkeley, California: Ulysses Press, 2009.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Kosta Rika ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah jeung administrasi
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kosta Rika di Wikivoyage

Citakan:Costa Rica topics


Countries.png