Togo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République togolaise
Républik Togo
Bandéra Togo Lambang Togo
Motto
"Travail, Liberté, Patrie"[1]
Lagu
Salut à toi, pays de nos aïeux
Location of Togo
Lokasi Togo dina Uni Afrika
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Lomé
6°7′N 1°13′E
Basa resmi Basa Perancis
Grup étnis  Afrika 99%
Eropa jeung Libanon-Suriah kirang ti 1%
Démonim Togolese
Pamaréntah Répyblik
 -  Présidén Faure Gnassingbé
 -  Perdana Mentri Gilbert Houngbo[2]
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 27 April 1960 
Aréa
 -  Total 56.785 km² (ka-125)
21.925 mil² 
 -  Cai (%) 4,2
Populasi
 -  Perkiraan  2009 6.619.000[3] (101st1)
 -  Kapadetan 116,6 /km² (ka-93²)
301,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $5,612 milyar[4] 
 -  Per kapita $826[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $2,865 milyar[4] 
 -  Per kapita $422[4] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,428 (handap) (ka-139)
Mata uang Franc CFA (XOF)
Zona wanci GMT (UTC+0)
TLD Internét .tg
Kode telepon +228
1 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira. Réngking dumasar kana figur 2005 CIA World Factbook - Togo
² Réngking dumasar kana figur 2005 (sumber teu kawanohan)

Togo, resmina Républik Togo, nyaéta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Ghana di kulon, Bénin di wétan, Burkina Faso di kalér, sarta Teluk Guinéa di kidul. Ibu kotana nya éta Lomé.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Togo, Préféktur di Togo

Togo dibagi kana 5 région, nu teras dibagi deui kana (total) 30 préféktur jeung 1 komune. Région-régionna nyaéta (ti kalér ka kidul):

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Constitution of Togo". 10 April 2002. Diakses pada 20 Nopémber 2011. 
  2. "September 2008". Rulers.org. Diakses pada 27 Juni 2010. 
  3. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  4. a b c d "Togo". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Bullock, A L C, Germany's Colonial Demands (Oxford University Press, 1939).
  • Gründer, Horst, Geschichte der deutschen Kolonien, 3. Aufl. (Paderborn, 1995).
  • Mwakikagile, Godfrey, Military Coups in West Africa Since The Sixties (Nova Science Publishers, Inc., 2001).
  • Packer, George, The Village of Waiting (Farrar, Straus and Giroux, 1988).
  • Piot, Charles, Nostalgia for the Future: West Africa After the Cold War (University of Chicago Press, 2010).
  • Schnee, Dr. Heinrich, German Colonization, Past and Future - the Truth about the German Colonies (George Allen & Unwin, 1926).
  • Sebald, Peter, Togo 1884 bis 1914. Eine Geschichte der deutschen "Musterkolonie" auf der Grundlage amtlicher Quellen (Berlin, 1987).
  • Seely, Jennifer, The Legacies of Transition Governments in Africa: The Cases of Benin and Togo (Palgrave Macmillan, 2009).
  • Zurstrassen, Bettina, "Ein Stück deutscher Erde schaffen". Koloniale Beamte in Togo 1884-1914 (Frankfurt/M., Campus, 2008) (Campus Forschung, 931).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Togo ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Umum
Méfia warta
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Togo di Wikivoyage

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa

Citakan:Togo topics


Countries.png