9 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

9 Januari nyaéta poé ka-9 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 356 poé (357 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1127 – Perang Jin–Song: Soldadu panyerang Jurchen ti Dinasti Jin ngepung jeung narajang Bianjing, puseur nagri Dinasti Song, nangkep Kaisar Qinzong jeung nu séjénna, mungkas kakawasaan Dinasti Song Kalér.
  • 1150 – Wanyan Liang katut pajabat pangadilan lianna nelasan Kaisar Xizong ti Dinasti Jin. Wanyan Liang tuluy ngagantikeun jadi kaisar.
  • 1349 – Urang-urang Yahudi di Basel, nu dipercaya ku pangeusi di dinya minangka nu jadi marga lantaran nerekabna Wabah Hideung, dikumpulkeun tur tuluy didaruruk.
  • 1760 – Ahmad Shah Durrani ti Afghanistan ngéléhkeun urang Maratha dina Patempuran Barari Ghat.
  • 1792 – Pasini Jassy antara Rusia jeung Kasultanan Ustmani ditaréken.
  • 1909 – Ernest Shackleton, mingpin Ékspédisi Nimrod ka Kutub Kidul, nancebkeun bandéra Inggris 97 mil laut ka jero Kutub Kidul (180 km;112 mil), jarak panjauhna nu hasil dipilampah dina mangsa harita.
  • 1916Perang Dunia I: Patempuran Gallipoli lekasan ku kameunangan Kasultanan Ustmani, harita pasukan Sakutu nu pamungkas diévakuasi ti bobojong éta.
  • 1917 – Perang Dunia I: Patempuran Rafa lumangsung di deukeut wates Mesir - Palestina.
  • 1918 – Patempuran Landeuh Beruang: Patampuran pamungkas antara Amérika ngalawan urang Indian.
  • 1921 – Perang Yunani Turki: Patempuran İnönü Kahiji, patempuran munggaran dina éta perang, dimimitain di deukeut Eskişehir di Anatolia.
  • 1923 – Juan de la Cierva ngapungkeun autogyro pikeun kali kahijina.
  • 1923 – Urang Lithuania di wilayah Memel ngalawan kana kaputusan Liga Bangsa-Bangsa pikeun ninggalkeun wilayahna minangka daérah mandat di sahandapeun kakawasaan Perancis.
  • 1927 – Kahuruan di bioskop Laurier Palace di Montreal, Quebec, Canada, nelasan 78 budak.
  • 1957 – PM Inggris Sir Anthony Eden mundur tina pamaréntahan alatan teu hasil nyokot deui Terusan Suéz ti kakawasan Mesir.
  • 1960 – Présidén Mesir Gamal Abdel Nasser ngamimitian pangwangunan Bendungan Aswan.
  • 1991 – Perwakilan ti Amérika Sarikat jeung Irak patepung di Jenéwa pikeun nyoba ngabahas solusi daméy ngeunaan invasi Irak ka Kuwait.
  • 1992 – Paguyuban Masarakat Sérbia di Bosnia jeung Herzegowina ngaproklamirkeun pangadegan Republik Srpska, hiji nagara anyar sajeroeun Yugoslavia.
  • 1992 – Panimuan munggaran planét saluareun tata surya diumumkeun ku astronom Aleksander Wolszczan jeung Dale Frail. Maranéhna nimu dua planét nu ngorbit ka pulsar PSR 1257+12.
  • 1996Perang Chechnya Kahiji: Separatis Chechen mesatkeun serangan ka landasan hélikopter sarta tuluy ka hiji rumah sakit di Kota Kizlyar di sabudeureun Dagestan, nu antukna jadi krisis panyandéraan massal nu mamawa rébuan rakyat sipil.
  • 2004 – Parahu mesin leutik nu ngangkut imigran ilegal Albania nu rék ka Brindisi, Italia, mogok di deukeut Bojong Karburun, Mediterania, ku rupa-rupa sabab 28 urang maraot. Hal ieu mangrupakeun babancén laut pangmautna dina sajarah Albania.
  • 2005Mahmoud Abbas meunangkeun pamilu pikeun ngagantikeun Yasser Arafat minangka Présidén Otoritas Palestina, ngangantikeun pajabat présidén Rawhi Fattouh.
  • 2005 – Gerakan Pangbébasan Rakyat Sudan jeung Pamaréntahan Sudan néken Kapaheutan Daméy Kompréhénsif pikeun mungkas Perang Sodara Sudan Kadua.
  • 2007 – CEO Apple, Steve Jobs, ngenalkeun IPhone orisinil dina Paméran Macworld di San Fransisco.
  • 2011 – Pasawat Iran Air 277 murag deukeut Orumiyeh di béh kalér kiduleunna, nelasan 77 jalma.
  • 2014 – Hiji beledugan di pabrik kimia Material Mitsubishi di Yokkaichi, Jepang, nelasan saheunteuna lima jalma sarta nyideraan 17 lianna.
  • 2015 – Para palaku panémbakan Charlie Hebdo di Paris ti dua poé saméméhna, dipaténi dina hiji situasi panyanderaan di supermarkét Hypercacher kosher di wewengkon Paris.
  • 2015 – Pangbaruangan massal dina hiji upacara panguburan di Mozambik ku cara ngasupkeun baktéri Burkholderia gladioli kana bir, ngabalukarkeun maotna 75 jalma sarta gareringna 230 leuwih lianna.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1988 – Gombloh, panyanyi Indonésia (l. 1948)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png